"Изкуството да живеем просто", или прекият път към щастието

Pinterest LinkedIn +

Ако спокойствието ви изглежда като нещо отдавна изгубено и трудно намирате дори малко време за себе си в забързаното ежедневие, то определено си заслужава да разгърнете "Изкуството да живеем просто". Книгата на будиския монах Шунмьо Масуно предлага 100 лесни упражнения, които ще ви помогнат да възвърнете изгубеното си вътрешно равновесие.

Може би ви звучи абстрактно, но постигането на щастие не изисква нито радикални промени в начина на живот, нито неимоверни усилия. Често е достатъчно да направите съвсем малко, за да промените изцяло светоусещането си. Такава е тезата на Шунмьо Масуно, главен свещеник в древен дзенбудистки храм в Япония, който изнася лекции по цял свят, а освен с писане на книги се занимава и с ландшафтен дизайн на дзен градини.

Важно е още в самото начало да отбележим, че "Изкуството да живеем просто" е изключително практически насочена книга. В нея ще откриете лесни за усвояване уроци, които ще ви помогнат да прилагате дзен във всеки един ден от живота си. Първата стъпка към постигането на простото живеене е да намерите време за празнота. Съвсем малко време, в което да не мислите за нищо. Напълно достатъчни са десет минути на ден, в които да се постараете на не мислите за нищо – само така бихте могли да опознаете истинското си аз, да забележите настоящия момент и да уловите неуловимите промени в природата.

Колко често отлагате сутрешната аларма, за да поспите още десет минути? А колко често ви се случва да казвате: "нямам време"? Масуно излага идеята си, че непрекъсната заетост е една от основните причини за чувството за обезсърченост и постоянна напрегнатост. Ключът към освобождаването от усещането за свърхангажираност е да се събудите петнайсет минути по-рано от обикновено и да оползотворите тази кратка пролука във времето, за да стабилизирате дишането си и да се насладите на чаша кафе или чай, докато наблюдавате сутрешното небе.

Следващата важна стъпка е също е съвсем дребна. Масуно казва, че тайната на дълголетието на будиските монаси се крие в утринния въздух. Не само ранното ставане, а и умението да спазваш определена рутина, без да пропускаш да забелязваш минималните промени. Защото всеки ден е различен от предишния. Улавянето на дребните промени в полъха на вятъра или слънчевата светлина е най-лесно постижимо именно в утринните часове.

И нещо още по-дребно. Нещо, което отнема едва три секунди. Подредете обувките си. Може да ви звучи дори смешно, но връзката между реда в дома и реда в съзнанието е изключително важна. В японската култура фоайето на дома се възприема като отражение на съзнанията на неговите обитатели. Нещо повече, възприемането на един толкова дребен навик, колкото е подреждането на обувките, е първата стъпка към това всичко в живота ви да стане по-ясно и по-подредено. И всъщност е първата малка крачка към по-спокоен, по-радостен и по-щастлив начин на живот.

Тъкмо тези дребни, неизискващи почти никакво усилие промени в ежедневието ни могат да ни донесат усещане за мир и вътрешно равновесие. Променяйки едва доловимо самите себе си, ние не можем да промени света, който ни заобикаля, но бихме могли да се адаптираме и да се почувстваме много по-удобно в него.

В случай че сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите "Изкуството да живеем просто" ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.