Юджиния Кууни – момичето от YouTube, което се изправи срещу света и анорексията

Pinterest LinkedIn +

Юджиния Кууни (Eugenia Cooney) е популярен влогър, за чийто YouTube канал са абонирани над 1 млн. души. Клиповете в канала ѝ имат над 90 млн. показвания, а материалите ѝ на тема "Красота и начин на живот" привличат предимно аудитория от 12 до 21 години.

Дотук всичко е чудесно, само че момичето страда от анорексия. Съдейки по външния ѝ вид – в много тежка форма. Начинът, по който изглежда, не може да не предизвика безпокойство, а нарастването на популярността ѝ накара много потребители да напишат петиция за затваряне на канала на Юджиния заради неговото "негативно влияние". 

И докато Юджиния вероятно не може да разбере въздействието си върху зрителите, изглежда, че хората с хранителни разстройства определено са повлияни от нея. Коментар във форум, посветен на хранителни разстройства, гласи: "С какво, по дяволите, се храни тя? Много съм любопитен. Имам нова мотивация най-сетне. Извинете ме за няколко седмици, аз ще се взирам в това момиче с ужас и ще си напомням, че трябва да престана да бъда такава дебела свиня".

От една страна, Юджиния не насърчава никого да стане като нея, но от друга – младите жени, "вдъхновени" от външния й вид, се опитат да я имитират.

В сайта Change.org беше стартирана петиция, в която хората искат да бъде забранено на Юджиния да публикува видеоклипове в своя YouTube канал. Петицията беше подписана от 18000 гласа (при необходими 15000). Текстът на петицията, която в момента е недостъпна, гласи:

"Юджиния Кууни е сериозно болна и се нуждае от помощ. Тя влияе на публиката си с прекалено слабия си външен вид. Няма подобрение на състоянието ѝ от момента на стартирането на канала в YouTube, напротив, тя се влошава с всеки изминал ден. Тя вреди на тялото си, но и показва на младите момичета, които са нейна аудитория, че да се страда от анорексия е "добро". Това е лошо както от физическа, така и от медицинска гледна точка, а докато отказва лечение, както прави тя, дава лош пример на последователите, зрителите и приятелите си".

В последно време под видеоклиповете ѝ започнаха да се появяват все повече и повече коментари, според които видът на Юджиния подсказва, че "ѝ остават само няколко месеца".

Юджиния не остана безучастна и записа видео в отговор на петицията и засилилото се недоволството:

"Здравейте, приятели, искам да запиша този клип, защото съжалявам, че има много хора, които са ядосани или разстроени заради мен. Но аз действително не искам да направя нещо лошо. Аз никога не се опитам да засегна някого и никога не насърчавам хората да се опитват да заприличат на някого като мен. Записах това видео, защото много хора казват за мен неща, които ме разстройват..."

Не е необходимо да бъдеш лекар, за да разбереш, че със здравето на Юджиния не всичко е наред. Само като видите свръхтъничките й крайници, ви обхваща безпокойство за бъдещето ѝ. От друга страна, YouTube каналът е основният източник на доходи на влогърката, затварянето на който буквално би я оставило без нищо.

Все повече платформи започват да гледат с лошо око на този тип съдържание. През 2012 г. Tumblr забрани съдържание, което "активно насърчава или прославя самонараняване". През същата година Pinterest обнови общите условия на сайта, за да попречи на потребителите да публикуват съдържание от подобен характер.

Хранителните разстройства се характеризират с ненормално отношение към храната, което причинява промените в хранителните навици и поведение. Хората с хранително разстройство са съсредоточени изключително върху своето тегло и вид, което ги кара да правят нездравословен избор за храна с вредни резултати за тяхното здраве.

Най-малко 30 милиона души от всички възрасти и полове страдат от хранителни разстройства в САЩ. На всеки 62 минути най-малко един човек умира в резултат на хранително разстройство. 1 от 5 смъртни случая на анорексия завършва самоубийство.

Скоростта на развитие на нови случаи на хранителни разстройства се увеличава от 1950 г. насам. Налице е нарастване на заболеваемостта от анорексия при млади жени между 15 и 19-годишна възраст във всяко десетилетие от 1930 г. насам. Честотата на булимия при жени между 10 и 39-годишна възраст нараства три пъти между 1988 и 1993 година.


Сподели.