Интервю с Константин

Pinterest LinkedIn +

Новият видеоклип на Константин "Кой живее в гаража" с участието на двама от съквартирантите от Vip Brother се превърна в един от най-гледаните клипове през последните седмици. "Кой живее в гаража" е песен от новия албум на фолк-звездата, озаглавен "Обади ми се", който е пети поред в дискографията му.

Константин стана популярен през 1999 г. с песента "Черна роза". Негови са и хитовете "Върни се", "Несподелена любов", "Като сън", "Острието", "Да те усещам" и "Ти си само осми клас". Освен самостоятелно, Константин се изявява и заедно с поп-фолк звездата Райна, която е и негова любима. През 2006 г. двамата спечелиха наградата "Вокална формация на годината", връчена им от "Планета ТВ" и "Дует на годината" от сп. "Нов Фолк".

Десислава Бакърджиева: Защо озаглави новия си албум "Обади ми се"?

Константин: Защото мога да си го позволя. Някои хора издават всяка седмица или всеки месец нов клип или албум и по този начин задържат интереса върху себе си. Аз се радвам, че мога да правя неща, които ми се харесват – дали причината е, че сме по-малко мъже или съм достатъчно качествен. Какво по-хубаво от това да направиш песен или албум, който да се слуша в продължение на три години или една песен да не се забравя, както е с "Обади ми се". Това е песен, която хората харесват, тя не остарява и продължава да се слуша. По-добрият вариант е човек да издава по-рядко албуми, защото по някакъв начин се преекспонира. На хората им писва да гледат непрекъснато едни и същи изпълнители, а и те самите се изчерпват.

.: Какви са емоциите, заложени в този албум?

К: Емоциите са различни. Това са преживените емоции през последните три години. Което всъщност е най-хубавото. Когато се пише един албум за два месеца, не може да ти се случат много неща и като цяло състоянието ти е едно и също. За три години все ще ти се случи нещо различно, което да те накара да се почувстваш по различен начин и това да изразиш в самия запис. Неминуемо личи какво изживяваш. В крайна сметка нали пеенето е отражение на човешката душевност.

.: Песента "Магия" притежава различно звучене. Музиката и аранжиментът на тази песен са дело на Явор Русинов от "Булгаро". Как се роди композицията?

К: Явор Русинов е човек, който прави съвсем различни неща, които не са свързани с поп-фолка. Аз съм много щастлив, че имах възможността да работя с него. Освен на "Магия" той направи аранжимента и на ремикса в албума. Получиха се много добре песните. Неговите аранжименти са супер контрастиращи на фона на всичко останало. За времето, през което правех албума, аз работих още и с Мариета Ангелова, Явор Кирин, Ани Санчес, Галин Бръмчийски, Пламен Велинов и други. Освен че настроението и емоциите са различни, и авторите са различни. Всяко едно парче има характера на човека, който е работил по него. Много са различни парчетата едно от друго и това им дава някакъв колорит.

.: Защо реши да направиш ремикс на "Ти си само осми клас"?

К: Много й се кефя на тази песен. И вече има два варианта. Единият вариант е по-близко до поп-фолка, а другият е малко по-отнесен – с етно мотиви малко и по-електронно звучене. Исках да видя разликата в едно парче, направено от двама коренно различни човека. Да я видят и всички фенове. Получи се много интересно и "Ще те върна в първи клас" (ремикса) ми е любимото парче. Стана много яко.

.: В новия ти албум има и два дуета с Райна. Какви точно са тези изпълнения?

К: Дуетите ми с Райна са като цяло автобиографични. Всичко, което се случва между нас в даден момент, се отразява в песен. Много хора ни питат защо не направим с Райна албум с дуети. Това да не е някаква машина. Това се случва по някакъв начин в определен момент – когато сме готови или съдбата го е предвидила. Не ни се случват чак толкова много неща, че да правим всяка седмица дует, който да е различен от предишния и да стане хит. Когато правиш песни, които си изживял и са един вид автобиографични, се усеща, че това е истинско. Колкото и добър артист да си, хората разбират фалша. В албума дуетите са: "Ти си ми всичко" и "Ние знаем как". "Ти си ми всичко" ми е по-любимата от дуетите, защото е балада и е много истинска. Има някаква есенция на балканско звучене и в същото време звучи много поп. Не е направена за определен кръг от хора.

Константин отговаря на въпроси на Avtora.com
Снимка: Avtora.com

.: Кажи сега кой живее в гаража? Питон ли е, пищов ли е?

К: С тая песен показвам, че не съм тъжният и чувствителен Константин. Показвам другата си страна, веселата. Аз съм различен човек в различни моменти. Много често съм много весел, много често съм и много тъжен. Песента "Кой живее в гаража" е една моя идея от доста време. Исках да е много забавна и да включа хора от Vip Brother, защото в къщата имаше много сериозни и много комични персонажи. Въобще мислех за цялата концепция. Не да направя песен и после някакъв клип. Мислех и за двете едновременно, как да станат едно цяло. Може би 3-4 месеца търсех песента, писаха се текстове, но не я намирах. Теньо Гогов, един от сценаристите на "Шоуто на Слави", смяташе, че няма да може да измисли нещо интересно, но ми изпрати текст и аз веднага разбрах, че това е текстът. Никога не се бях кефил на текст толкова, но това беше парче, което толкова много желаех и страшно мислих върху него. И текстът, и мелодията, и клипът се получиха на 100 %. За клипа взехме колелото на пощальона Пейо, човекът нямаше с какво да си разнася пощата. Дим Дуков си позволи да се съблече по бански, яхнал колелото на Пейо. Получи се страхотна песен.

.:Защо Митьо Пищова няма реплики като Дим Дуков ?

К: Мислехме да има, но се задоволихме с неговото клатене на глава. Този негов танц аз го одобрих още в къщата и го прекръстих на Питона. Когато си мислех за песента, си представях любимеца на всички жени, всякакви булки тичат, даже и Дим с колелото при него отива. Чудех се какво да има накрая, когато се отваря гаражът – питон или куче, много буквално става. И всъщност питонът стана Митьо Пищова.

.: Лесно ли се работи с Дим Дуков?

К: Да, Дим е един абсолютен професионалист. По принцип хората в контактите си са много двулични, а той е много точен във всяко отношение. Когато Дим каже нещо, думата му не се цепи на две.

.: С кои от другите съквартиранти поддържаш приятелски отношения?

К: С Дичо, Скалата.

.: Ще направите ли нещо съвместно с Дичо?

К: Щяхме да правим, но той е доста ангажиран. Имахме идеи, няколко пъти се срещахме да ги обсъдим. Имаме такава идея, не е затворена. И двамата сме навити за едно съвместно парче. Идеята не е да се делят поп и фолк. Непрекъснато трябва да се правят някакви комбинации. Важното е песента да е хубава и да се харесва. Аз съм сигурен, че такива експерименти е хубаво да се правят.

.: Това значи ли, че харесваш дуетите на Устата с Азис и със Софи Маринова?

К: Те са супер. Как да не ми харесват. Това са интересните неща и това е бъдещето.

.: Намери ли това, което търсеше във Vip Brother?

К: Търсех нови емоции, запознанства. Исках по някакъв начин да се почувствам по-различно, защото това те обогатява. Дава ти нов прозорец, през който да гледаш. Човек трябва непрекъснато да експериментира, да се поставя във всякакви ситуации и да изследва себе си. Vip Brother е социален експеримент. Хубаво е човек да се опознае в такова положение. В никакъв случай обаче не трябва да влиза там, ако е известен и играе измислен образ пред хората. Когато човек играе, къщата не е мястото, където може да го правиш. Много е лесно за половин час да сложиш маската, но трудно е 24 часа да я държиш. Ние видяхме такива хора, които направиха грешката да влязат. Видяхме Галя от "Каризма" в една друга светлина. Аз прецених, че няма какво да крия. Винаги във всички интервюта и изяви съм показвал себе си. Друг е моментът, че съм завършил спортното училище на "Левски-Спартак" и това ти дава някаква основа да си контактен и да се разбираш с много хора. Мен не ме притесняваше обстановката. За Райна обаче беше проблем, защото тя е свикнала с по-различен начин на живот. Трудно й беше да живее с десет човека в една стая, които се събличат голи. Райна е много консервативна и не приема такива неща. Мислеше, че ще се справи. До голяма степен влезе и заради мен. Половината жени в България се вписват в нейния образ и участието и във Vip Brother и донесе още обич от хората.

.: С какво те зарадва най-много победата ти в шоуто?

К: Това, че поп-фолкът победи. В историята няма човек, спечелил с повече от 80 %. Останалите финалисти са били с по 5 % и аз съм много горд с това. Почти всички българи са гласували за мен. Хората после не ги беше срам да казват, че слушат поп-фолк. Това сме ние, не можем да избягаме от балканската си същност. С това Балканите са интересни и това трябва да лансираме по света. Беше хубаво за фолка. Имаше даже металисти, които ми се радваха.

.: Би ли потърсил емоции в шоу като "Survivor"? Можеш ли да оцелееш на остров?

К: Естествено, че бих оцелял. Самият живот в България е един "Survivor". Даже тук е по-трудно да оцелееш. Там природата около себе си да гледаш, ще те храни. Ако човек е малко по-богат душевно, гледката ще му е достатъчна. В България дори и хубава гледка няма.

Константин позира с фотографии на Led Zeppelin и Pantera.
Снимка: Avtora.com

.: Гледа ли Big Brother 3?

К: Да и може да се каже, че бях част от него. Нищо чудно и аз скоро да стана водещ на шоу. Vip Brother остави дълбока следа в мен и аз вече съм част от това реалити шоу. Като победител не мога да не съм съпричастен към нещата, които се случват въобще около Big Brother. Много пъти бях гост и защитник на участници. Наблюдавах непрекъснато Big Brother 3 и още се чудя как е възможно да изберат такива идиоти. Има ли въобще такива хора, такива колоритни персонажи? Човекът измислил и събрал тези хора трябва да бъде още по-голям идиот от онези, влезли вътре.

.: Кой искаше да спечели?

К: Симпатизирах на баба Вили и на тризначките. Бях по-скоро за баба Вили. Много харесвам нейния диалект, имам баба от този край. Въобще  начина на общуване, хумора и иронията, която имат. Просто са много атрактивни. Когато обаче спечели Любов размислих и разбрах, че дълбоко в себе си съм бил повече за тризначките. Баба Вили е хитра, знае как да лавира, има си професия и се оправя в живота. Докато тризначките са едни бедни момичета и реално стана по-добре, че спечелиха те.

.: С Райна сте единствените поп фолк-изпълнители, избрани от Министерството на културата да участвате в кампанията "Пиратството ограбва". Ти ограбен ли си?

К: В момента най-ощетен от всички, които са се снимали в тази реклама, съм аз. Аз съм актуален, моите неща се продават. Артистите са ограбени, но не толкова осезаемо. Ти твориш, влагаш някакви емоции и е по-скоро интелектуално ограбване, не толкова финансово. Всичко трябва да бъде с мярка. Когато обърнеш таланта си в една машина за пари, той може да изчезне. Не можеш и да разсъждаваш крайно, че талантът ти е даден, за да радва хората и всеки може да стига с лека ръка до него.

.:Трудно ли е да си част от звездна двойка?

К: Когато с Райна сме заедно, ние не сме звезди. Любовта ни е над всичко. Ние сме двама влюбени тинейджъри, които изживяват своите хубави моменти.

.: Ядосва ли те жълтата преса?

К: Не. Даже съм щастлив, че ми обръща внимание. Един примитивен човек би се притеснявал. Един широкоскроен човек, който е непрекъснато на сцената, не трябва да се притеснява от абсолютно нищо. Щом жълтата преса ме гони, значи съм интересен. Аз умея да говоря и не се притеснявам, когато ме гонят жълти журналисти. Може би жените са малко по-суетни и затова доста мои колежки се засягат. Ако вярваш в себе си, не бива да се притесняваш от думите на другите. Аз даже апелирам: нека пишат повече неща за мен. Непрекъснато да пишат, че съм наркоман, гей, крадец, извратен тип и там още както са ме наричали. Аз им благодаря, те по този начин са отчели, че съществувам. Жълтата преса не ме притеснява.

.: Какво може да покачи адреналина ти?

К: Фен съм на високите скорости. Имам BMW кабриолет, на което непрекъснато му разказвам играта. Обичам риска, кара ме да се чувствам жив. Не обичам монотонните неща. Обичам изненадите и нестандартните неща.

За Avtora.com интервюто взе Десислава Бакърджиева

Сподели.