Интервю с Костадин Георгиев-Калки

Pinterest LinkedIn +

Костадин Георгиев-Калки събира отново група "Медикус", за да отпразнуват заедно 20-годишнината от създаването на бандата. Основният му приоритет в момента обаче е конкурсът Евровизия 2007. Песента на Калки за музикалния конкурс е една от трите, продуцирани от БНТ, които директно се класират за полуфинала.

Група "Медикус" се събира през далечната 1987 г. като формация от колеги, учещи в Медицинската академия в Плевен. За пръв път музикантите от групата, които започват кариерата си като улични музиканти, излизат на сцена по време на местен градски фестивал. Групата е издала 3 албума: "Medicus" от 1991 г., "Векът на любовта" от 1993 г. и "Country Club Hits" от 1994 г. Най-известната и емблематична песен на бандата безспорно е "Векът на любовта". "Медикус", които са първата изцяло акустична група в България, се разпадат през 1995 г. Вокалът Костадин Георгиев-Калки продължава творческия си път сам и до момента се занимава основно с музика, театър и танци, като дори успява да издаде самостоятелен албум - "Поглед нагоре" от 1997 г.

Иваничка Тодорова: Какво планирате за 20-годишнината на "Медикус"?

Костадин Георгиев-Калки: На 7 април се навършват 20 години от съзадаването на групата. Сформирахме се на един фестивал в Плевен. Всъщност ние се събрахме преди това в Медицинска академия, но за първи път излязохме под името "Медикус" на този фестивал. Ние бяхме единствената акустична група тогава. Започнахме като улични музиканти, но впоследствие започнахме да свирим по професионални сцени. Но групата се разпадна 1995 г. Слава богу, че се събираме всяка година, за да отбележим рождения си ден.

.: Как ще го отбележите този път?

К: Мислихме да направим един голям концерт в НДК на 7 април, но се оказа, че датата съвпада с Великден. Искаме да участват всички музиканти, минали през Медикус. Основният състав на групата обаче си е Дони, Момчил, Венци, Лъчо, Калин Вельов, Илийката и аз. Ще трябва обаче да променим датата на събитието.

.: Само "Mедикус" или на сцената ще се качат и приятели?

К: Мисля да е "Медикус" и приятели. Иска ми се на сцената освен всички нас да се качат и хора като Мишо Шишков (китарист), Лили Друмева, позната като "Лили of the West". Също така смятам да поканя една трупа за ирландски танци, която се казва "Келтски ритми". В момента пея и танцувам с тях.

.: А възнамерявата ли да издадете някоя нова песен по повод 20-годишнината на групата?

К: Все още не сме решили дали ще издадем някоя нова песен или преработка на стара песен.

.: Започнали ли сте да правите нещо ново?

К: За съжаление не, тъй като в момента съм зает с Евровизия. Аз бях един от малцината щастливци, на които БНТ прие да продуцира песен за Евровизия. Всъщност по регламент тя може да продуцира 3 песни. Моята песен се нарича "Свободата и любовта". Живото изпълнение в НДК ще бъде на 3-ти и 24-ти февруари. На сцената ще изляза с 5 момичета, с които ще пея и танцувам.


Коцето-Калки по време на интервюто. Снимка: Avtora.com

.: Започнаха ли записи по песента?

К: Да, започнаха. Другата седмица трябва да приключат, а до края на месеца трябва да приключат снимките на клипа. Сега все още обсъждаме сценария на клипа.

.: Какво ще представлява видеото?

К: Моите песни са доста екзотични. Този клип също ще бъде доста екзотичен. За съжаление според договора ми с БНТ всички изявления в това отношение трябва да са координирани с техния PR-център. Като предварителна информация мога само да кажа, че ще носи духа на свободата и любовта и духа на пътешествията.

.: А какво послание ще носи песента?

К: Отново ще носи свободата и любовта. Това са общочовешки ценности и бих казал дори космически ценности. Идеята на самата песен и на сценария на клипа, поне до сега е, че се срещат три цивилизации, които по някакъв начин се сблъскват с тези ценности - свободата и любовта.

.: Чие дело е песента? С кои музиканти си работил по инструментала?

К: Текстът, музиката и аранжиментът са мои. За консултанти по аранжимента съм поканил Момчил Колев и Дани Милев. Голяма част от музиката я свиря аз, но също така поканих една латиноамериканска група, също така един смесен хор и петте момичета, с които ще съм на сцената.

.: На какъв език ще изпълниш песента?

К: Смятам да е на български и на английски. Едновременно: английски припеви и останалото на български. Колкото до представянето в Европа, още не е решено дали изцяло на английски. Решението ще бъде взето до средата на март.

.: Как смяташ да спечелиш публиката на Евровизия?

К: Иска ми се визията да е доста странна, екзотична и пищна.

.: Ти ще промениш ли нещо в себе си?

К: Трябва ми още една седмица да разбера каква роля ще играя в песента, това е един филм в 3 минути. Моята роля в този филм в момента се избистря.


Коцето-Калки отговаря на въпроси на Avtora.com. Снимка Avtora.com


.: Да очакваме ли кардинални проблеми? Ще си отреже ли Коцето косата например?

К: Не. Няма да има такива промени. То просто не е необходимо. Аз искам да използвам силните моменти от това, което имам сега - от визията си. Не толкова от гласа си, защото тази песен не ме изявява като глас. Имам други песни, които много по-силно ме изявяват като глас.


.: С какво се занимаваш от разпадането на групата до сега?

К: Оттогава до сега съм издал един албум, няколко сингъла и най-вече участието ми в няколко спектакъла: "Секс, наркотици и рокендрол", "Абсолвентът", "Белият кон", който е мой авторски спектакъл с класически ирландски танци, "Красива птичка с цвят зелен". И може би най-важните спектакли, в които участвах, бяха "Исус Христос суперзвезда" и "Коса".


.: В момента с какво се занимаваш?

К: Току-що идвам от "Секс, наркотици и рокендрол". Обикаляме страната с "Келтските ритми".


.: Какво мислиш за излезлия наскоро материал в BBC, който представя Азис и чалгата като лице на България?

К: Това е истина. Може би 95% от населението слуша чалга. Не мога да отрека, че Азис има прекрасен глас, Софи Маринова има прекрасен глас, може би има и още, но аз не ги знам. Но за съжаление контекстът на цялата чалга е на много ниско ниво, тоест това е музика, която не носи ценности, това е музика за хората, които нямат ценностна система. Така се погубват гласове. Разбира се, има изключение, неща, които са стойностни, например песента "Бяла роза" на Славка Калчева. Ето, това е истински поп-фолк, съвременен фолклор.


.: Би ли се качил на една сцена с чалга-изпълнител?

К: Да, ако използва таланта си в друг контекст. Не водя война с представители на други жанрове.


.: Какво освен Евровизия те очаква в бъдещето?

К: Първото нещо, което току що отмина - направих една песен и клип по повод присъединяването на България към Европейския съюз. Тя се нарича "Европа", изпълнява се от Калки и приятели. В нея поканих уникални изпълнители - оперната певица Илиана Селимска, Маестро Багаван, който свири на гадулка, Жени Александрова от спектакъла "Коса", формация "Мечо Пух" и т.н.

За Avtora.com интервюто взе Иваничка Тодорова

Сподели.