Интервю с Шейн Ембъри (Shane Embury) от Napalm Death

Pinterest LinkedIn +

Само 5 месеца след като англичаните от Napalm Death бяха хедлайнери на фестивала Thrash Till Death в Каварна (26 август 2006г.), грайндкор бандата се завръща отново в България. Дни преди да пристигнат в страната за втория си концерт басистът Шейн Ембъри (Shane Embury) отговори на въпроси на Avtora.com.

Шейн е член на Napalm Death от 1987 г. и се приближава най-много до определението "оригинален член на бандата". Всъщност до дебютния албум "Scum" от 1987 г. в групата не остава нито един от истинските й създатели. Шейн се присъединява към  Napalm Death за турнето Scum Tour през 1987 г.  и оттогава e  постоянен член на групата.

Иваничка Тодорова: Здравей Шейн! Какво сте подготвили за концерта си на 26 януари тук в България?

Шейн Ембъри: Здравей! По време на концерта ще изпълним 6-7 песни от новият ни албум "Smear Campaign" както и няколко стари песни - в сетлиста ще има от всичко по нещо.


.:Имате ли нови парчета или проекти, с които да ни изненадате?

Ш.Е.: Да, имаме и нови проекти, върху които работим. Те ще намерят място в новия албум на Napalm. Но нищо, което да е завършено до сега. Ние ще правим това, което правим обичайно. Ще бъдем с бандата, ще свирим песните си и ще влезем в ритъма на шоуто.


.: Направили сте няколко песни с гост-вокалисти като Anneke от The Gathering, Jamey от Hatebreed, Jeff от Caracass. Ще има ли гост- музиканти с вас тук в България?

Ш.Е.: Не, няма да има гост-музиканти с нас на концерта. Но едно парче от новия албум, което е с Anneke от The Gathering, ще бъде изсвирено. Малко по-различно ще звучи с друг вокал, но...


.: Знаете ли нещо за българските групи, които ще ви подгряват?

Ш.Е.:
Не, не знам нищо за тях. Нищо не са ми казали за бандите, които ще свирят преди нас. Миналия път свирихме с няколко български банди в Каварна. Но не съм много запознат и с тях. Имам предвид, че гледах техните изпълнения и слушах какво говорят, но не знам много за самите групи. Свирили сме на толкова много концерти и сме гледали толкова много групи, че не можем да възприемем и запомним толкова много информация за толкова малко време.


.: Как би оценил последното ви участие тук в Каварна?

Ш.Е.:
Беше добре, наистина добре. Прекарахме един як уикенд. Предния ден гледахме шоуто на Twisted Sisters. Беше много яко.
Публиката изглеждаше много развълнувана и ентусиазирана. Ние правим шоу, а публиката ни кара да работим и свирим още по-усилено. Понякога седиш и ги гледаш и се чувстваш наистина ценен заради това, което правиш. Ето това може да бъде предизвикано, когато публиката ни откликва. Мисля, че последния път, когато дойдохме в България, получихме добър отклик от публиката и направихме добро шоу.


.: Според теб как българската публика приема групи, които свирят "тежка" музика?

Ш.Е.:
За толкова години са идвали много банди да свирят при вас и винаги са били доволни след концертите си. Имам приятели в България, които ми казват, че трябва да дойдем да свирим. Имате добра сцена за такива изяви.


.: Как се стигна до решението да дойдете толкова скоро отново да свирите в България?

Ш.Е.:
Аз бях изненадан. Не съм очаквал да се върнем толкова скоро, защото ние свирим в по-други райони. Просто е стечение на обстоятелствата, че се връщаме толкова скоро. Може би изживяването ще бъде различно, защото ще сме на друго място в страната.


.: Да не би да се връщате заради красивите български жени?

Ш.Е.:
Наистина са много красиви жените, поне това, което видях. Но имам приятелка, знаете как е.


.: Успяхте ли да опитате българската ракия предишния път?

Ш.Е.:
Да, опитах я. Беше наистина добра. Но трябва да внимавам какво пия, затова опитах и някои ваши бири, които бяха също добри. Ракията ви прилича малко на уиски. Може би ще взема няколко бутилки ракия за останалата част от турнето! (смее се)


.: Колко време мислиш, че ще продължите да свирите по този начин - толкова бързо, агресивно?

Ш.Е.:
Много е трудно да се каже. Засега вървим добре. Настроени сме позитивно след всичко, случило се през последните няколко години. Ние сме на по 40, правим тази музика от толкова много време. Нещата в началото тръгнаха много добре и с времето ставаха още по-добре. Това само по себе си е нещо много добро, което ни кара да сме позитивни.

.: Има ли някой - група или човек, с който искаш да свириш в някой бъдещ проект?

Ш.Е.:
Имам една идея, която се опитвам да поставя от скоро с един приятел - Били Гулд (Billy Gould) от Faith No More. С него вече имаме няколко общи неща. Но най-вече гледам да правя неща с бандата, за да се запазим заедно. Не ми остава време за друго.

За Avtora.com интервюто взе Иваничка Тодорова
Интервюто е осъществено със съдействието на Animato Music/Century Media

Сподели.