Интервю с Димитър Василев - Нуфри (Panican Whyasker)

Pinterest LinkedIn +

Българската група Panican Whyasker пусна наскоро в интернет пространството нов сайт. За коментар относно сайта, новините около групата и случващото се в шоубизнеса напоследък фронтменът на Panican Whyasker Димитър Василев-Нуфри отговори на въпроси на Avtora.com.

Avtora.com: Здравей, Нуфри! Какво ново около Panican Whyasker?

Димитър Василев-Нуфри:
Здравей! Малко се забавяме с развитието си, доста неща ни дърпат назад. Въобще Panican сме в една криза от година и нещо, а напоследък и басистът ни Марто има здравословни проблеми, които му пречат да работи.

Надявам се Марто скоро да се оправи, но при всички случаи в най-скоро време ще пристъпим към запис, защото имаме 4-5 нови парчета и искаме да ги запишем. Може би няма да запишем цял албум, макар че по принцип имахме такива намерения.

.: Каква е причината да направите нов сайт на групата?

Н:
Причината да се направи този сайт е следната: предишния по технически причини не можем да го поддържаме и поради това стана доста нефункционален - защото няма много информация в него. Има само едни снимки от преди 3-4 години и текстове и някакви такива неща.

И оттам става трудна комуникацията с фенове и с партньори. Нашия сайт беше само такова арт-образувание в мрежата и беше номиниран миналата година за сайт на годината, но не беше функционален. Има още работа около новия сайт, ще му направим версия и на български и други неща, но сме доволни от това, което се получава до сега.

.: Липсва ли ви клуб "О!Шипка" - място където Panican се изявяваха редовно?

Н:
О!Шипка си беше място, където си беше добре да се свири. По принцип сега има много голяма липса на такова място в София. По принцип с Groovy Bone Crusher имаме участия в Swinging Hall, ако Panican си стъпи на краката в скоро време и с Panican ще имаме. Аз чакам само да се пооправим и да свирим. Засега имаме едни предложения да свирим в Скопие, Любляна и Загреб. Из региона е добре да се ходи.

.: Какво мислиш за това, което се случва по телевизиите, с кастинга за Misic Idol например?

Н:
О, не! Това направо ми е ужасна тема, направо съм супер хейтър в това отношение. Но ми се струва, че хората го харесват и по целия свят живеят с тая работа и въобще цялата музика, целият рок се преобърна. Трудно е да опиша мойто отношение. Определено е негативно, но ако трябва да вляза в подробности, ще стана брутален. Като почнат да го дават по телевизията, ще превключвам на друг канал.

.: Комерсиалният момент ли те дразни?

Н:
Не, не става дума за това. И Бон Джоуви е комерсиален, само че него не го дават по Misic Idol. Не е имало навремето Misic Idol, а е излязъл от улицата и е тръгнал и е почнал да прави нещата. Колко от тия, които са участвали в Misic Idol по света, в момента са номер едно?

Слави Трифонов нали и той направи опити да подкрепи неизвестни певци - какво стана с тях? Всичко тука в България е от конкурсче до конкурсче. Шоубизнесът го няма. Има два-трима, които монополизираха всичко, управляват нещата, защото държавата е малка и соца си е соц като едно време, само дето не е баш естраден, въпреки че естрадата се възроди в последните години безбожно.

Тука няма нищо, няма групи, няма букинг агенции, няма мениджъри, няма хора, които търсят истински таланти по клубовете. Защото 5 Stars ако ги сложиш да пеят в някой клуб и ако трябва да пробият със собствената си музика от клубовете, от улицата, отдолу, те нищо няма да направят. Какво ще направят - ще излезе и ще пее "Sweet Child Of Mine", това ли ще направи. Тук няма култура, няма клубове, няма такива места, които да са били посещавани в последните сто години.

Ок, минаха едни 20 години. Между другото не е вярно, че от 90-та година нататък се случват нещата. Първите лайфове бяха 86-та година, аз поне това време го преживях, бях ученик тогава и ходех на концерти на Ахат. А още от преди това имаше Тангра, Щурци и прочие.

Та за тия 20 години в Чехия, в Полша и Унгария се създадоха места, които вече отдавна са традиция - клубове, зали и такива работи. Тука Азис-културата убива всичко и това го почна Слави Трифонов с неговите мутри. Аз си ги спомням как минаха тия времена. Сега може и да лъжат децата, ама нашето поколение не могат да го излъжат, ние си спомняме какви бяха.

.: Актуалната тема "Евровизия". Защо не участвате в конкурса?

Н:
В "Евровизия" не знам дали изобщо ще ни допуснат - хората, от които зависи това, просто мразят хора като нас. Но не мога да кажа категорично, че не бихме участвали - никога не казвай никога
!

Сподели.