Интервю с Гепи

Pinterest LinkedIn +

Господин Господинов е известен в артистичните среди като Гепи, познат на мнозина и от група Стейн, останала в историята на съвременната българска рок музика с напредничавото си алтернативно звучене. В началото на 2006 г. Гепи представи новия си проект – "Гепи", с който достигна до финалите на конкурса за избор на българска песен на “Евровизия 2006”.

След Стейн и преди "Гепи" името на Господин Господинов се свързваше най-вече със създаденото от него рез 2002 г. “Стейн Студио”, в което музикантът работи и до днес. В течение на последните 6 години Гепи продуцира десетки албуми както на утвърдени, така и на тепърва прохождащи родни музиканти.
 
Идеята за нов проект,  този път солов, се заражда в съзнанието на Гепи в края на 2005 г. “Гепи” е “електро-етно-рок” формация, чиято дебютна композиция “A Matter Of Time” дебютира онлайн и направи повече от успешно представяне на българската фаза от Евровизия.
 
В момента Гепи е съсредоточил усилията си в работа по нови композиции и е изцяло посветен на създаването на дебютния си солов албум и подготовката за нормални концертни участия с формацията си.
 

.: Разкажи ни повече за “A Matter Of Time” – песента, с която участва на българския финал за “Евровизия”.
 
Гепи: Аз не обичам да говоря за нещата, които правя, защото в крайна сметка музиката сама си казва, което и аз искам да кажа. Тази песен е първата от новия ми проект. Много отдавна искам да реализирам подобна идея – съчетание на българския фолклор с модерно звучене. Явно моментът за това е дошъл. За песента специално поканих Митко, Сашо и Явор от D_2, а също Стефан и Иво от Gravity Co. По принцип в песните от този проект смятам да каня различни български музиканти. Хора, с които съм работил, които са добри музиканти и с които ми е приятно да работя.
 
.: Участието ти в българския конкурс за “Евровизия” с цел популяризиране на новия ти проект ли беше?
 
Да, най-вече за това. Тази песен беше готова през декември 2005 г. и така или иначе през януари тази година щях да я промотирам. Просто си съвпаднаха нещата, парчето отговаряше на изискванията и заради това реших да участвам, въпреки резервите ми относно БНТ. Това е един престижен фестивал и българите трябва да се научат да уважават изяви от подобен род, независимо кой ги организира и в каква връзка се правят, по простата причина, че и без това са много малко изявите на живо на музикантите. Въпреки че в този конкурс е полу-на живо, все пак има контакт с публиката. Няма го този излъскан видеоклип, в който ти можеш да се направиш на всякакъв, а изглеждаш такъв какъвто си.
 
.: Участва ли в отвореното писмо до генералния директор на БНТ, в което изпълнителите протестират срещу техническите проблеми по време на гласуването на финалния кръг на конкурса “Евровизия”?
 
Да, разбира се. Това е другата страна на нещата. Музикантите трябва да подкрепят такива неща, за да се вдига нивото на музиката в България. Наред с това, трябва да бъдат критикувани организаторите, заради това, че не са си свършили добре работата, за да може нещо да се оправи в тази държава. Трябва да има някакъв контрол на нещата и този контрол могат да го държат единствено и само хората, които правят музика, никой друг. Няма да дойде някой отстрани и да помогне нещата да станат. Напротив, самите музиканти трябва да си извоюват уважението - фестивалите и концертите, които се правят в България, трябва да бъдат на нужното ниво.
 
.: Как реагираха организаторите? Откликнаха ли на недоволството ви?
 
Общо взето всеки се оправдава. Дори самите журналисти не знаят за какво става въпрос. За мен това беше една полезна пресконференция, и едно наистина полезно писмо. Дори самите журналисти, които пишат, че нямало добра българска музика, че едва ли не този фестивал е провал, ще разберат, че нещата няма да минават безболезнено всеки път. Неприятно ми е това, че хора, от които зависи да се повдигне авторитета на българската музика, точно тези хора са безхаберни, нямат нужната подготовка да критикуват българската музика.
 
Всичко се разнася от ухо на ухо и тръгва една мълва, че едва ли не ние нямаме никаква музика. Много групи и музиканти, които според мен трябваше да участват в този конкурс, не дадоха свои песни по различни причини. Някои не бяха готови, други не са мислили да участват, трети са участвали и са били разочаровани от предишното издание, но фактът е, че има българска музика и има добра българска музика. И както музикантите трябва да се погрижат да покажат в най-добра светлина това, което правят, така и самите журналисти трябва да ги подкрепят, поне тези, които си заслужават, а не както в момента – в българската популярна музика всички се слагат под един общ знаменател, има двама трима набедени и всичко останало е зле.
 
.: Имаше ли изпълнители, които не изказаха съмнение относно резултатите от гласуването?
 
Всички се включиха, в това число и Мариана Попова, която също се съгласи, че нивото е зле и че трябва да се направи всичко възможно, за да се подобри. Всички откликнаха, а и как да не откликнат като всеки е бил потърпевш и на двата концерта. И участниците на полуфинала, които отпаднаха, и тези на финала – всички ядоха от попарата на БНТ.
 
.: Важно ли беше за теб да спечелиш в конкурса “Евровизия”? Това, че стигна до финала, какво значи за теб?
 
Всъщност нищо не означава. По-важно е това, че 2000 човека са гласували за мен. Целта ми беше да представя песента си пред хората и да имам жив контакт с тях. Исках хората да усетят това, което искам аз да им предам.
 
.: Най-добрата песен ли спечели?
 
Не искам да коментирам това, защото за мен може да не е точно тази песен, но за много хора е. В крайна сметка факт е, че много хора гласуваха за нея. Просто такъв е вкусът на българина в момента. По-скоро, ако сме недоволни, не трябва да казваме: “Това не беше песента!”, а следващата година да направим така, че да формираме един различен вкус.
 
.: Ще има ли вариант на български на “A Matter Of Time”? Какво ще е следващото нещо, което ще представиш от този проект?
 
Честно казано, двоумя се дали да има български вариант на този етап и най-вероятно няма да има. В момента подготвям втория сингъл и ще участвам с него на конкурса на радио “Хоризонт”. Пак ще бъде представен на живо, което за мен е много важно. Ще има клип към втората песен със сигурност, а може и към първата песен да направя клип. Все още избистрям концепцията за групата, която ще представя нещата на живо. Искам да формирам една група, която да е постоянна за изпълнение на песните на живо. Във втория сингъл ще имам гост – певицата Вики от “Star Academy”. Тя ще изпълни част от песента. Нещо друго, което мога да издам е, че групата няма да е само от мъже, ще има и жени музикантки.
 
.: С какво те привлече стилът “електро-етно рок”?
 
Аз работя в тази посока много отдавна. Още от Стейн започнах да се занимавам с рок, в който влизат електронни инструменти. Това е бъдещето съчетаване на старото и новото, а под каква форма – това вече е въпрос на естетика и вкус. Това е музиката на бъдещето. При всички положения ще запазя енергията от рока, която има най-вече в този стил. Когато свириш рок, ставаш съвсем друг човек на сцената, там си истински и показваш онова, което чувстваш и усещаш.
 
Гепи в Стейн Студио Сн. Avtora.com
 
.: Как избираш групите, които продуцираш?
 
Аз съм от тези продуценти, които не гледат доколко печеливш е продукта, който продуцират. “Стейн Студио” се занимава с некомерсиална музика и нашата политика е да подкрепяме музиката, без която никой не може. Една държава, една култура има нужда от свободни творци, които правят изкуството си, необременени от стремежа това, което правят, да бъде продадено на всяка цена. Хората, които се занимават с музика, го правят първо като забавление и духовна потребност и чак след това гледат комерсиалната част на нещата. Ние продуцираме такива групи, изключение правят Остава, които са малко по-комерсиални, въпреки че правят музиката си заради самата нея, а не, за да бъде продавана.
 
.: Много изпълнители те търсят за режисьор на клиповете им. Какви са тънкостите, които използваш, и по-добре ли разбираш като музикант какво точно искат?
 
Това е комерсиалната страна от моята същност. Имам някакво естетическо виждане за нещата. Започнах да се занимавам с видеопродукция и нещата станаха от само себе си. Не съм се старал да се развивам в тази посока. Първият клип, който направих, беше на Стейн, след което снимах и за няколко мои приятели, оттам тръгнаха нещата.
 
.: Качихте в сайта на “Стейн Студио” mp3  на “A Matter Of Time.” Ще има ли и други безплатни песни. И в тази връзка – какво мислиш за Интернет пиратството?
 
И други mp3 ще бъдат представени в сайта. А отношението ми към българския пазар за музика е много негативно. Много е странна в момента политиката на държавата и подходът въобще към изкуството “музика”. Явно някой иска просто да нямаме музика в България. Заради това и се вихрят толкова много сайтове, от които можеш да си изтеглиш абсолютно всичко.
 
Мисля, че хората, които слушат некомерсиална музика, са по-отговорни към групите, които слушат, и не пускат тяхната музика в Интернет. В момента е много по-важно да бъде лансирана качествена музика на българския пазар, няма значение по какъв начин, за да може самият слушател да се радва на по-качествени неща и да се вдигне малко летвата. В момента е много по важно да се преборим с вкуса, отколкото с пиратство, с което не можем да се справим.
 
.: Има ли музикално събитие, което очакваш с нетърпение?
 
Не, за съжаление. Depeche Mode, но си мисля, че пак ще стане по българския начин. Миналата година бях разочарован от концерта на Питър Гейбриъл. От S.M.E както обикновено са казали: я минете през България и ударете едно бързо концертче, ама не можем да ви платим много. Минете колкото можете да вземете от нещата. Силно се надявам да не стане така, но все си мисля, че ще дойдат с половината от шоуто си, за това някак си не го очаквам с нетърпение. Просто ще е поредната болка за мен, че българинът няма да види това, което трябва да види.
 
.: Ти доведе Sodom за втори път в България. Защо не оргнизира и друг концерт от този калибър?
 
Не е трудно да се направи организация на такова събитие, особено ако си разбираш от работата. За нас беше огромно удоволствие и всичко се получи много добре с концерта на Sodom, но няма как да преборим Бай Ганьо в България. Общо взето, конкуренцията е нелоялна и то на байганьовско ниво. Не е казано, че няма да направим пак концерт. В “Стейн Студио” ние сме от мъжките момчета, които не плачат.
 
.: Допада ли ти “VIP Brother”? Имаш ли приятели сред участниците?
 
Дичо ми е много добър познат. А какво да кажа, освен че това е поредната боза, без която естествено не можем. Като бизнесмен мога да кажа, че това е един много хубав бизнес, който се продава много лесно.
 
.: Екцентрична личност ли си?
 
Не я харесвам тази дума въобще. Какво значи да си ексцентричен. Всеки луд с номера си. И аз съм луд.
 
.: Коя е движещата сила за теб?
 
България, и това, което ще оставим на нашите деца.
 
За Avtora.com интервюто взе Десислава Бакърджиева
Сподели.