Интервю с ГРАФА

Pinterest LinkedIn +

Графа гостува на Васко Катинчаров за едно от най-откровенните си интервюта, които е давал до момента. В предаването "Радиоактивност" на радио НЕТ, поп-звездата споделя за проблемите с името на баща му, за гафа с парчето “Боза”, удоволствието от свиренето наживо, записите с известни рапери и музиката която го вдъхновява.


Васко Катинчаров - Дразни ли те все още това, че все още някои хора те сравняват по някакъв начин с баща ти и че казват примерно: Младия Влади Ампов, който винаги са го подкрепяли нямаше да стане това, ако не беше баща му?

Графа - Ами, вече не ме дразни толкова. Това нещо ми тегнеше като някаква сянка преди, когато бях по-малък. Приемах го болезнено, защото каквото и да правех, чувах подобни неща за себе си. Сега, някакси това мнение поотшумя, тъй като и аз порастнах, ебаси!.: Добре, защо по дяволите направи песни като “Глава” и “Боза”?

Г – Значи, сега ще ти кажа нещо. “Боза” е най-тъпата песен, която съм правил, отвратителна песен и е много гадно, че я изкарах след “Глава”, защото мен лично “Глава” ме кефи като идея, но “Боза” скапа цялата работа и с извинение направо наака пеизажа. Това е най-голямата грешка, която съм допускал и като видео, и като парче...не ме е срам да си го призная, но ме е срам от парчето. Все още го засичам в някои телевизии и ако можех щях да забраня да го пускат това парче..: За да бъда честен с теб, слагам ръка на сърцето си, ти виждаш че е така и заявявам, че парчето “Давам всичко за теб” е в петорката ми на най-смислени български песни. Това го казвам съвсем отговорно! Според мен, ти много успешно разработваш формулата да правиш балади. Явно там ти е силата?

Г – Явно така стана и аз се радвам за това. Представяш ли си какво щеше да стане ако бях продължил в тази посока с тези бързи парчета? Примерно след “Боза” да имаше “Айрян” ...щях да се погреба тотално. Неведнъж съм казвал че и преди правих бавни песни, но те някакси не можеха да си пробият път. Аз лично супер се изненадах и зарадвах че “Давам всичко за теб” стана хит, понеже тя буквално излезе след “Боза”.
Тогава, в началото, хората доста негативно реагираха на “Давам всичко за теб” и доста се бях притеснил дали ще се възприеме това парче, което всъщност е балада и се успокоих, че нещата потръгват в правилната посока, чак когато се завъртя по-сериозно в ефира. Виж, нормално е когато човек се лута в една такава страна в която шоу-бизнеса тепърва тръгва да се развива по някакви пътеки. Аз когато започнах не съществуваха издадени легално български компакт дискове. Спомням си, че на времето, преди 10 години, издадох макси сингъл на винил, което всъщност беше втория макси сингъл на български изпълнител на плоча изобщо. Първият беше на Стоян Захариев..: Хващам се веднага за твоите думи. Ако можеш да се върнеш с 10 години назад във времето какво би се посъветвал?

Г – Първо, нямаше да изляза на сцената преди да навърша 20. Това е почти самоубийствено за един изпълнител. Ти израстваш пред очите на хората от дете, всички те следят как се променяш и е нормално да правиш разни грешки. В България няма много хора, които разбират и да ти кажат какво и как трябва да правиш. Имам предвид музикални продуценти, менажери....: Какво се случва в момента около теб?

Г – Аз съм един огромен чук, защото си забравих диска с новото парче. На интервю съм в радио, а не мога да го представя.

.: Сега представяш ли си както си тече нашият разговор да пуснем точно “Боза” и...

Г – Направо ще излеза от студиото и ще накарам хората да сменят на друга честота за три минути и след това да се върнат... (смях).: По едно време караше Трабант! Липсва ли ти този период?

Г – Определено ми липсва, защото тогава бях доста по-свободен, бях свободен студент, карах си трабанта, пеех “Пачанга”. Това всъщност беше първото мое парче, което стана хит. Аз преди него имах два албума, но нещо все не ставаше. Това е свързано с нещата, за които си говорихме в началото....: Спомням си преди време ти се занимаваше с една група с която свирихте на живо – Зелен Хайвер се казваше тя. От теб разбрах, че сега отново свириш с банда на живо - това е много интересно.

Г – Не мога да кажа, че това е моя група, просто съм събрал още трима музиканти – Митко Семов, Жоро Янев и Милен Кокошаров от група Каффе. Със тях направихме една артистична програма...

.:Има ли цветомузика?

Г – Няма цветомузика, всъщност има някаква с каквато разполагат заведенията. Това е програма с изцяло мои авторски парчета, които сме ги направили по друг начин, с други аранжименти, по-акустично звучат. Хората не могат да ги познаят в началото, но после, след като това стане се кефят много, но като цяло това са хитови парчета, които звучат по съвсем различен начин. Първото ни свирене беше в края на февруари, мина много добре, имаше супер много хора, а сега през април ще свирим отново..: Къде могат да ви видят хората?

Г – За сега в Мoхито в София, но ще свирим и в Пловдив в един клуб, но аз съм направил тази програма не толкова с комерсиална цел, а просто да си правя кефа, защото винаги съм обичал да свиря и пея на живо с музиканти, което много не ми се отдава в последно време. Когато си сингъл изпълнител понякога се налага да отиваш да пееш с дискчето под ръка..: От последните ти песни имаш такива със Спенс, Слим...Би ли направил и с Ванко1, когато излезе от панделата?

Г – Аз, приключих! Приключих с фючърингите с рапери, защото това просто беше някакъв период. Предстои ми да издам най-добрите балади в един диск, тоест ако нещо бих правил с рапери ще е поне след година и половина, но не знам тогава на какъв акъл ще съм..: Кое е най-нелепото нещо, което си чувал за себе си?

Г - Че съм гей примерно. Но всъщност това не е интересно, защото тук всеки мъж, които става известен се опитват да го изкарат гей.

.: Аз се опитвам да ме изкарат, ама нещо не става! А аз искам, искааам... (смях)

Г - Другото е това, което ти ме попита във връзката с родителите. Да, връзкар съм! Ако не бяха те, аз нищо нямаше да мога да направя. Те ми дадоха старта и мисля че е нармално, когато си на 15, родителите ти да ти дадат някаква насока и да ти помогнат, но примерно когато станах на 16 вече се бях изнервил много от това, което говорят хората и казах на баща ми: Виж к’во, от тук нататък аз тръгвам сам да се боря! Тогава всъщност издадох една плоча в Италия с Камен Спасов. За мен това беше много голям успех, все пак тогава бях на 16 години..: Има ли западна песен от последните няколко години, която ти би желал да си написал?

Г – За последните не мога да се сетя, но има една песен която винаги ми се е искало да е моя - Shape Of My Heart на Стинг. За мен това е най-готината песен, която е правена въобще. Тази песен всъщност ме вдъхнови да започна да правя бавни песни. Убийствена песен!


За www.avtora.com, интервюто предостави Toxity Records
Сподели.