Имам посъветва рускинята Manizha да смени песента си за "Евровизия"

Pinterest LinkedIn +

Имамът от Московска област Дауд Мухутдинов посъветва певицата Manizha да избере друга песен, с която да се яви на "Евровизия". Той не одобрява песента "Руска жена" ("Русская женщина" / "Russian Woman"), с която руско-таджикската звезда ще представи Русия на за международния музикален конкурс.

В интервю за "РИА Новости" имамът изтъква, че "си струва да се замислим как песента ще се възприеме от хората". "Особено като се има предвид, че се получават много лоши отзиви за композицията, която тя избра за състезанието", казва Мухутдинов. 

По-рано и Руската православна църква (РПЦ) определи песента "Руска жена" като "недостойна". Текстът на песента беше критикуван и от говорителя на на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко. "Това са някакви коне, хора и въобще някакви глупости. Изобщо не разбирам какво е", призна тя. Матвиенко настоя да се изясни как е било проведено гласуването за избор на композицията, която ще представи Русия в състезанието. Критично изказване направи и победителят във вокалното състезание Voice TV, певецът-йеромонах Фотий (със светско име Виталий Мочалов), който нарече парчето "Russian Woman" "огъване" на Русия пред Европа. Според него композицията изкривява образа на рускинята.

Песента беше избрана чрез националното зрителско гласуване, проведено на 8 март 2021 г. на живо по руския телевизионен "Първи канал". Така на 65-ия международен конкурс за песни "Евровизия 2021", който ще се проведе Ротердам (Холандия) през май 2021 г., Русия ще бъде представена от 29-годишната Манижа Далеровна Сангин, известна като Manizha.

Тя е родена на 8 юли 1991 г. в Душанбе, Таджикска ССР. Известна е като руска певица от таджикски произход, независим музикант, автор и изпълнител на песни, режисьор на музикални видеоклипове, публична личност, активистка в борбата с домашното насилие, посланик на благотворителната фондация „Дар на живота“ (от декември 2019 г.), първият руски посланик на добра воля на Агенцията на ООН за бежанците (от декември 2020 г.). Тя се занимава с музика от дете и е наследник на семейство с интересна история. Нейният дядо Таджи Усманов е известен таджикски писател и журналист, а прабаба й е една от първите жени в Средна Азия, която сваля фереджето и заявява, че започва да работи. Заради тази нечувана смелост по онова време са й били отнети децата, които тя след дълги борби успява да си върне, но остава самостоятелна, работеща жена. Семейството на Манижа се преселва в Москва през 1994 г., когато по време на гражданската война в Таджикистан в дома им попада снаряд.


Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.