Отстраниха Беларус от участие в "Евровизия 2021" заради политически послания

Pinterest LinkedIn +

Беларус няма да участва в 65-тото издание на песенния конкурс "Евровизия". Организаторите съобщиха, че и вторият вариант на песента, предложена от Минск, не отговаря на условията на състезанието.

Групата "Галаса Зместа", която трябваше да представи страната, беше помолена да предложи друг вариант на песента си "Ще те науча" или ново изпълнение. Причината беше, че текстът на песента "поставя под съмнение неполитическия характер на конкурса". Видеото, заснето специално за фестивала, беше отстранено от официалния YouTube канал на "Евровизия 2021".

Според Европейския съюз за радио и телевизия и новата песен, предложена от "Галаса Зместа", също не може да се впише в изискванията на конкурса. Организаторите смятат, че творбата може да нанесе вреда на репутацията на конкурса.

Според Минск обаче решението е "политически мотивирано". Все пак на 26 март Беларус избра нова песен за състезанието, която скоро ще бъде изпратена на организаторите на фестивала. Други подробности за новата композиция не се съобщават.

Междувременно в Беларус се надигна вълна от възмущение и стотици хора подкрепиха групата. Коментарите под видеото, качено все пак в YouTube,  гласят: "Забраниха песента не заради текста, а заради изпълнителите", "Песента има много дълбоко послание"; "Какво толкова изплаши Гейвизия? Това, че жената е без брада?"...

Ето и "скандалния" политически текст на песента "Ще те науча":

Смотри вперед, забудь, что было
Вчерашнее сдавай в тираж
Срывай покровы, лезь без мыла
Ты только лучшее создашь

Сдирай истории наросты
Овес, как видно, не в коня
Без прошлого все будет просто
Ты только слушайся меня

Меняй замшелые устои
Свободный мир неотвратим
Несовременный недостоин
А ретроград недопустим

Я научу тебя плясать под дудочку
Я научу тебя клевать на удочку
Я научу тебя ходить по струночке
Ты будешь радоваться всему

Я сочиню тебе специально музычку
Я поднесу тебе весь мир на блюдечке
Я превращу твои печали в шуточки
Тебе же лучше будет самому

Поспи за плугом, ночь в разгаре
Ещё далёко до звезды
Пусть пашут лошади в угаре
А ты не порти борозды

Смени на овощи все мясо
Ликуй, пусть даже ты сердит
Мечтай о новых прибамбасах
Их, кстати, можно взять в кредит


Отмененият през 2020 г. поради пандемията ежегоден песенен конкурс "Евровизия" ще се проведе от 18 до 22 май в "Ahoy Arena" в Ротердам. На него България ще бъде представена от Виктория Георгиева и песента "Growing Up is Getting Old".


Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.