Македонският представител на "Евровизия 2021": Аз съм и българин!

Pinterest LinkedIn +

Огромен скандал разтърси Северна Македония, след като местни националисти заподозряха българска следа в клипа на македонската песен за "Евровизия 2021"., Както Avtora.com съобщи, става въпрос за кадър с българския трибагреник, който се появява във видеото за няколко секунди.

Съседите бяха възмутени от това, че се показва българското, а не македонското знаме, и злобно разкритикуваха изпълнителя Васил Гарвановски. Други възразиха, че това са просто три цвята на стената, а не знаме, но в крайна сметка кадърът беше изрязан.

Младият македонски изпълнител обаче предложи неочаквано обяснение на скандала. Без всякакво притеснение той обяви в социалните мрежи, че е и българин и от години има и български паспорт, тъй като баба му по бащина линия е от село близо до българския град Петрич. Що се отнася до трибагреника, става ясно, че това е произведение на изкуството, изложено в галерията, където е сниман клипа. Според Васил Гарвановски в кадъра няма скрито послание. Ето какво написа той във Фейсбук:

"Въпреки че с видеото за "Евровизия" имах желание да покажа само музика и изкуство, искрено съжалявам за погрешното представяне на творбата на известната ни художничка Жанета Вангели. Нито някой, участвал в реализацията на видеозаписа, нито представители на посочената институция умишлено са променяли художествената обстановка на Националната галерия "Даут Пашин Амам". От самата галерия заявиха, че творбата е изложена там от много години. За да нямаме допълнителни отрицателни последици и погрешно тълкуване на тази творба, решихме да премахнем кадрите, свързани с нея. Благодаря на непреодолимата подкрепа, която ми оказвате тези дни, и за вярата в искрените ми намерения.
Повече от 20 години пея и представям Македония и македонското знаме и така ще бъде...".

"Искам да използвам възможността да благодаря на Европа и света за невероятния отговор, за реакциите, съобщениятя, любовта и подкрепата. За съжаление, през изминалия уикенд нещата поеха в различна посока в красивата ми Македония и трябваше да премахнем и да качим видеото отново (поради погрешна интерпретация на триптично произведение на изкуството на стената).

Аз съм музикален посланик, а в музиката няма религия, политика, ориентация, раса или цвят. Нямах абсолютно никакви намерения да нараня никого. Точно обратното! Толкова се гордея с този проект, който изразява не само мен, но и моята страна и култура - музиканти и художници в галерията.

Не се извинявам, че съм себе си". 

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.