Храм "Свети Василий Блажени" на Червения площад в Москва! Google отбелязва 450 години от строежа му

Pinterest LinkedIn +

На 12 юли Google oсъмна с поредна нова вариация на своето лого. Този път най-популярната търсачка в мрежата отбелязва 450 години от строежа на един от най-емблематичните архитектурни паметници в Русия - храм "Свети Василий Блажени" на Червения площад в Москва.

Считана за един от най-ярките символи на Русия, подобно на Айфеловата кула в Париж например, в момента катедралата е филиал на Държавния исторически музей и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Храм "Свети Василий Блажени" е построен в периода 1555-1561 година по заповед на Иван Грозни - в чест на превземането на Казан и победата над Казанското ханство.

Според легендата, архитектът му е бил ослепен по нареждане на великия княз, за да не може да издигне друг подобен православен паметник. По онова време, храмът е бил използван и за съхранение на царската хазна.

Както е известно, Иван Грозни, който е основател на Руското царство, е най-дълго задържалият се владетел на Русия, като по време на управлението му е завладяно Поволжието, започва колонизацията на Сибир и са създадени много основни държавни институции, просъществували до 18 век. В същото време, историята го помни с ексцентричното му поведение и политика на масов вътрешен терор.

Храм "Свети Василий Блажени" се състои от 8 параклиса, разположени около издигащата се над тях 9-та църква. Над всеки параклис има купол с различни шарки, а всичките 9 църкви са обединени от обща основа, обходна галерия и вътрешни преходи.

През 1588 година от североизток към храма е издигната постройка, осветена в чест на Василий Блажени (1469—1552), мощите на когото се намират именно в нея.

През 1929 г. храмът е затворен за богослужение, позволено отново на 14 октомври 1991 година. През останалото време "Свети Василий Блажени" е отворен за посещение на туристи.

Сподели.