Google+! Новият претендент за титлата "Най-популярна социална мрежа на планетата"

Pinterest LinkedIn +

Имало едно време интернет феномен наречен "социална мрежа". Появил се като неизбежно следствие от проникването на интернет във всеки един аспект от живота на съвременния човек и обединяващ множеството и различни методи и възможности за онлайн комуникация, той бързо се превърнал от интересен, забавен и новаторски начин за уеб общуване в бизнес за милиарди долари.

Успехът – както социален, така и комерсиален, първо на MySpace и LinkedIn, а после и на Twitter и, разбира се, Facebook, неизменно довел до повишен интерес на редица компании, занимаващи се с интернет бизнес към този род услуги. Огромният потенциал, който криели социалните мрежи, не убягнал на зоркото око на гъвкавите мега корпорации, чийто основен предмет на дейност бил свързан именно с World Wide Web. Съвсем естествено, смайващата популярност на различните инициативи от този вид предизвикал техния жив интерес и те – каквато е природата им, поискали дял от новопоявилата се модна мания.

Това накратко са фактите, които ни водят до героя в днешното ни повествование - Google+.

Какво представлява той? Най-бързият отговор на този въпрос е: опит от страна на Google да отхапят парче от пазарния дял на Facebook. За хората, които следят все по-сериозно разрастващия се набор от дейности и услуги на бързо превръщащата се в мега корпорация компания Google, е известно, че Plus не е първият им подобен опит по темата: "Убиец на Facebook".

Преди около година и половина, когато беше анонсиран, Google Buzz имаше претенции да предложи именно набор от social networking свързани услуги. Големият коз в ръкава му се предполагаше, че ще е плътната интеграция с всички останали Google опции: електронна поща, Google Docs, модул за обмен на електронни съобщения, Adroid мобилни приложения и, разбира се, достъп до най-популярната търсачка в света напоследък (по данни на самите Google, с над 1 милиард уникални посещения само за последният месец).

Buzz за съжаление пожъна повече критики отколкото успехи. Сега, поучили се от фалстарта и допуснатите грешки, Google предприемат втори опит по темата в лицето на Google+.

За тези, които проявяват интерес, и другите, на които Facebook вече е омръзнал до болка и се оглеждат за нещо ново и различно, имаме лоша новина: Google+ за момента все още се намира в тестов стадий и достъпът до него е силно ограничен. За да станеш част от новата социална мрежа, трябва да получиш специална покана: решение от страна на Google, което вероятно цели да убие два заека с един камък.

От една страна, контролираният първоначален брой на участниците ще позволи отстраняването на максимален брой грешки и проблеми преди официалния старт на услугата (и ще я защити колкото се може по-добре от публични гафове). От друга страна, ограниченията за регистрация ще създадат изкуствен дефицит в предлагането, което предполага се, ще доведе до повишен интерес в момента, в който Google+ стане масово достъпен.

И все пак – какво е Google+ и с какво е по-различен (по-добър) той от добрия стар Facebook?! Основната разлика се заключва в начина, по който "Плюс" организира списъка с вашите контакти, свързани с профила ви. В основата на предлаганата от Google концепция стоят т.нар. "Кръгове" – групи от хора, подбрани по определен критерий: семейство, колеги, приятели.

По принцип Facebook предлага подобен вариант на организация, но докато при него сортирането на контактите става вторично (те се добавят към конкретна група, ако вие предварително сте избрали да създадете такава и ръчно ги добавите в нея), то в Google+ разпределението в различни "Кръгове" става още с регистрацията на нов профил и добавянето на контакти – да речем от Gmail или поща в Yahoo.

Разпределението на приятелите и познатите ви в групи има това предимство, че по този начин много бързо и без особени притеснения ще можете да определяте кой какво може да вижда от нещата, които желаете да споделите онлайн. Иначе казано, ако родителите ви са част от една група, а близките ви приятели - в друга, ще спестите на горката си майка шокиращите кадри от последната разбиваща вечер в дискотеката на плажа, където във видимо нетрезво състояние танцувате върху бара в компанията на три полуголи момичета.

Разбра се, най-важният плюс на "Плюс" е цялостната интеграция с Google и целият набор от услуги, които компанията предлага. Основното удобство тук е начинът, по който са съчетани нещата – например, удобството да получавате известия, да споделяте линкове, текст и снимки или просто да отговаряте на личните си съобщения в Google+, без дори да се налага да напускате страницата на търсачката, с която работите в момента.

Информация за всичко, което се случва в и с профила ви в социалната мрежа, се извежда в реално време в статус лентата на фронтпейджа на Google.

Интересни са също така и няколко нови услуги, създадени специално за "Плюс", като например "Hangout" (виртуална чат стая, позволяваща участието на до 10 човека в обща дискусия) и "Huddle" – групов тестови чат, който може да работи и в среда на Android (т.е. може да се използва и през мобилен телефон).

Самият интерфейс на Google+ също е много удобен и интуитивен – някой го наричат: "По Apple-ски лесен за използване". Не е за пренебрегване и фактът, че цялата Google+ мрежа използва по подразбиране протокола HTTPS за защитени връзки и обмен на данни, което гарантира значително по-високо ниво на сигурност за цялата лична информация, която споделяте онлайн.

Разбира се, дали Google+ ще успее да "катурне" Facebook от пиедестала му и дали ще успее да го измести от челното място на най-масово използваната социална мрежа на планетата, тепърва предстои да разберем. Дори и да не успее с тази амбициозна задача обаче, "Плюс" ще предложи една много интересна алтернативна социална мрежа с възможности и потенциал, които може би ще накарат Марк Зукерберг да се замисли дълбоко.

Сподели.