Google Views – вижте света в 360 градуса

Pinterest LinkedIn +

Google рядко стоят на едно място за повече от 5 минути. Компанията непрекъснато лансира нови идеи – коя от коя по-шантави и креативни. Едно от последните й хрумвания се нарича Views и ви дава възможност да споделяте 360-градусови панорами (ваше собствено производство) в услугата Google Maps.

Става дума за уникален вид дигитални фотографии, които покриват цилиндрична плоскост, т. е. запечатват 360-градусова гледка около снимащия. Google дори са измислили специален термин за подобен вид снимки: photo spheres (фото сфери).

Най-лесният и бърз начин да ги създадете е да разполагате с камерафон, работещ под управлението на Android версия 4.2 (Jelly Bean) или по-висока.

При нея заснемането на фото сфери е неделима част от стандартната камера приложение на операционната система. Просто изберете наличния Photo Sphere режим и следвайте указанията на екрана.

Имайте предвид обаче, че това са доста пиксели, които трябва да бъдат запечатани и съответно обработени от телефона ви, така че ако моделът, с който разполагате, не е някой от мощните смартфон флагмани като HTC One или Galaxy S4, това може да му отнеме доста време.

Другата, малко по-сложна и тромава опция, е да заснемете сами серия от снимки с вашия DSRL фотоапарат, след което да ги качите през Views в Google Maps. Това е по-дълъг процес, но Google са се постарали да ви подпомогнат максимално в него – на http://photo-sphere.appspot.com/ можете да качите заснетите от вас фотографии, а услугата сама ще ги сглоби в завършена фото сфера.

Естествено, в този случай крайният резултат ще е със значително по-високо качество отколкото снимките, заснети с камерафон – стига, разбира се, да сте се справили добре с цифрово-огледалния фотоапарат.

Макар да е сравнително нова услуга, Views набира сериозна популярност и в нея вече са качени доста фото сфери, много от които са изключително впечатляващи. Най-популярните от тях можете да видите подредени в специална секция на сайта на адрес www.google.com/maps/views

Сподели.