20 Април 2018, 00:02

Котката на Ервин Шрьодингер се скри в логото на Google

Google+ Pinterest LinkedIn +

Австрийският физик Ервин Шрьодингер, чийто лик се печата от Австрийската национална банка върху банкнотите от 1000 шилинга от 1983 до 1997 г., е великата личност, която Google чества на 12 август 2013 г. Неговият прочут експеримент, свързан с квантовата механика и известен като Котката на Шрьодингер, е пресъздаден под формата на статичен Doodle, съдържащ уравнение и две котки – една жива и една мъртва, какъвто е замисълът на самия експеримент.

Ервин Рудолф Йозеф Александър Шрьодингер е роден на 12 август 1887 г. във Виена, Австрия. Още като дете научава паралелно немски и английски език, защото и двата се говорят в семейството му равностойно (майка му е от смесен австро-английски произход).

Завършва класическа гимназия, след което четири години учи във Виенския университет, където защитава докторска дисертация на тема "Електрическа проводимост на повърхността на изолатори във влажен въздух".

През 1911 г. става асистент на Екснер, като по същото време се увлича по Шопенхауер и философията, теорията на цветовете и източните религии. През 1914 г. става доцент, а през 1920 г. – професор, като междувременно участва в Първата световна война.

През това десетилетие Шрьодингер се разболява от туберкулоза и няколко пъти лежи в санаториум, където именно достига до своето вълново уравнение за независими от времето системи, което прави революция в квантовата механика, носи неговото име и за което през 1933 г. е удостоен с Нобелова награда за физика.

През същата година ученият решава да напусне Австрия, тъй като не може да живее в страна, чиято национална политика позволява преследването на евреите.

Шрьодингер е не само велик физик-теоретик, но и човек с необикновено и оригинално мислене. Владее шест езика, чете в оригинал древните философи, интересува се от изкуство. През 1944 г. написва оригиналното изследване "Какво е животът от гледна точка на физиката?", а десет години по-късно публикува книгата "Природата и гърците", като междувременно излиза и един сборник с негова поезия.

След като се пенсионира през 1955 г., Шрьодингер се завръща във Виена, където умира на 4 януари 1961 година, на 73 години, от туберкулоза.

Сподели.