Google чества годишнина от рождението на Клод Дебюси с музикален Doodle

Pinterest LinkedIn +

На 22 август 2013 г. Google чества 151-та годишнина от рождението на великия френски композитор Клод Дебюси (Claude Debussy) с Doodle, посветен на прочутото му произведение "Лунна светлина".

Роден през 1862 г., той е считан за един от най-влиятелните композитори от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Включеното в тематичния Google Doodle произведение Clair de Lune е част от неговата брилянтна Бергамска сюита, в която влизат още Prelude (Прелюдия), Menuet (Менует) и Passepied (Стъпки).

Клод Дебюси израства в семейството на беден търговец от Сен Жермен ан Ле, но още на 11 години постъпва в Парижката консерватория, където се обучава при Жан-Франсоа Мармонтел и Ернст Гиро.

За няколко години той развива уменията си и става пианист при руската меценатка Надежда фон Мек, която по същото време помага финансово и на руския композитор Пьотр Илич Чайковски.

С нейна помощ Дебюси успява да посети Русия, където музиката повлиява на бъдещото му творчество. През 1884 г. френският композитор завършва консерваторията и заминава за Италия, която след известно време обаче започва да го потиска и той се премества отново в Париж.

Клод Дебюси е най-известен с произведенията си за пиано и за оркестър, като освен Бергамската сюита той създава също "Детски кът", "Арабески", "24 прелюдии" (за пиано), както и "Картини", "Мечти", "Следобедът на един фавн" (за оркестър) и др.

Краят на живота за Дебюси идва по време на Първата световна война, когато той заболява от рак на дебелото черво. В последните си години пътува из цяла Европа, за да гастролира като диригент. Умира в Париж на 25 март 1918 г.

Сподели.