Google I/O 2013 – ден първи

Pinterest LinkedIn +

Въпреки ентусиазма, който бликаше от цифрите, представени на старта на поредното издание на ежегодната Google I/O конференция, самата тя започна малко вяло. Като изключим впечатляващи данни като например факта, че броят на активираните Android устройства през 2013 г. вече е достигнал почти милиард, конкретните анонси през първият ден на I/O трудно можеха да се нарекат изненадващи.

Компанията обяви цял куп нови услуги, а като обща тяхна черта (освен че става дума за Android centric услуги, разбира се) се очерта възможността за свободна миграция от устройство към устройство по време на използването им.

Обновеният Google Play например (и по-специално неговата гейм секция) ще позволява запис на прогреса в конкретно игрално заглавие "в облака", споделяне на постижения (achievements) между различни мобилни устройства, както и рейтингови класации (leader boards), използващи т. нар. "кръгове" на социалната мрежа Google+.

В тази връзка на подобен принцип ще работи и новата чат услуга (част от Google+), наречена Hangouts, която ще позволява свободно пренасяне на разговора, който водите, от устройство към устройство.

От Google анонсираха и две нови услуги, ориентирани към музикалните фенове. Те ще са част от вече съществуващата Google Music платформа и ще конкурират алтернативни сървиси като Pandora и Spotify, с тази разлика, че ще предлагат по-либерален достъп до наличното музикално съдържание.

Разбира се, в основата си All Access няма да предлага нещо бог знае колко революционно – говорим за услуга за поточно предаване на аудио, но от Google са се постарали използването й да е максимално лесно, достъпно и да се напасва към личните предпочитания на всеки потребител. All Access например ще ви предлага различни нови изпълнения, съобразени с вашия персонален вкус, като за целта ще използва специализирани автоматични алгоритми.

Интересни бяха и показаните подобрения в най-старата и ключова услуга на Google, a именно опцията за търсене. Цялостната й интеграция с Google Now вече ще позволява още по-интелигентно използване.

Например ще можете да задавате като ключ сложни съставни изречения, като в първото конкретизирате, да кажем, определена локация, а в следващото заменяте името му с местоимение – точно както бихте го направили в разговор с жив интелект.

Сред другите любопитни анонси бяха и фейслифта за Google+ и Google Maps, картите в който вече са базирани на векторни изображения, а интерфейсът му е значително по-изчистен и лесен за употреба. Новите Maps позволяват и добавянето на гласови напомняния, списък с нови книги и музика, Gmail търсене и Google+ карти.

На финала – може би най-интересният анонс от първият Google I/O ден. Компанията обяви специална версия на популярния смартфон флагман на Samsung – Galaxy S4, която ще се продава през Google Play.

Най-ключовата екстра в нея ще бъде фактът, че тя ще използва стокова версия на най-новия Android (4.2) вместо специално модифицирания от Samsung вариант.

Това може да не звучи особено вдъхновяващо за по-голяма част от масовите потребители, но най-запалените Android маниаци със сигурност ще оценят многобройните плюсове на възможността да получат в ръцете си бестселър модел като Galaxy S4 със стоков Android на борда.

Най-малкото това означава, че когато се появи новият Key Lime Pie (Android 5.0), те ще могат да преминат към него в момента, в който Google направи версията масово достъпна, вместо да чакат от Samsung да благоволят да пуснат съответната нова ревизия на фирмената си версия на Android.

Досега тази екстра беше достъпна само и единствено за устройствата от фамилията Nexus и шепа други устройства, които използваха чиста, немодифицирана версия на популярната Google OS.


Сподели.