Ford патентова автономен полицейски автомобил, който може да глобява

Pinterest LinkedIn +

Въпреки сходствата, колата не се казва Робокоп.

Компанията Ford е патентовала проект за автономен полицейски автомобил, съобщава "The Drive". Противно на очакванията, колата не се казва Робокоп. Тя обаче може доста неща, включително и да глобява нарушители.

Патрулката може да извършва различни дейности. Например да осъществява наблюдение на трафика, да информира камери за следене на скоростта за потенциални нарушители, както и да дава допълнителни доказателства за определени случаи. Тя ще може да комуникира директно и с други умни автомобили, които имат модул за безжична връзка. Освен това ще може да уведомява шофьора директно, че е извършил нарушение, като колата му ще предава на патрулката необходимата информация за автоматично съставяне на глобата.

Разбира се, автономните патрули ще могат да комуникират и помежду си, както и с останалата инфраструктура. Видеокамера за трафика може да засече нарушител и да уведоми най-близкия патрул. Той обаче не може да достигне нарушителя и да съобщава на следващия патрул по пътя, който вече да спре колата.

Цялата технология ще може да работи и паралелно с полицаите и не е задължително автомобилът да е празен. Дори и когато е празна, патрулката ще може да извършва много класически дейности, включително да избира подходящи места за скриване.

Засега цялата технология все още е само проект. От Ford не коментират дали планират да я превърнат в реалност.

Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.