"Ford" използва квантови технологии, за да оптимизира трафика

Pinterest LinkedIn +

Автомобилната компания "Ford" е сключила партньорство с "Microsoft", за да използва тестови квантови технологии на софтуерния гигант. Чрез специален компютър "Ford" провежда експерименти, които да оптимизират трафика в градовете и да скъсят маршрутите на хората, съобщава CNET.

Компанията е разработила алгоритъм за оптимизиране на трафика. Той е бил тестван с наличните данни за трафика в Сиатъл, като чрез квантовите технологии е успял да изчисли по-бързо множество варианти.

В крайна сметка алгоритъмът е открил начин да намали трафика в Сиатъл със 73% при симулация с 5000 автомобила. Освен това е скъсил маршрутите на тези коли средно с по 8%.

В блога на "Ford" се казва, че компанията продължава да работи с "Microsoft" и с други партньори, за да изучава как квантовите технологии и компютри ще са полезни в сфери като роботиката, аеродинамиката и др. "Все още сме в ранната фаза на развитие на квантовите компютри, но вече има окуражаващ напредък, който ни позволява да вземем наученото и да започнем да го прилагаме в решаването на проблеми днес и да се подготвяме за решаването на още по-сложни проблеми утре", коментира Кен Уошингтън, главен технически директор на "Ford".
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.