Европейска нощ на учените 2022 г. ще се проведе на 30 септември в цялата страна

Pinterest LinkedIn +

Стъклото ще бъде основна тема за младите изследователи в 11 места в град София и в над 25 - в страната

Европейската нощ на учените, която се реализира в рамките на проекта SEARCH, финансиран от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма "Хоризонт 2022", ще се състои на 30 септември 2022 г. Младите изследователи ще могат да посетят научните работилници, обвързани с изложението, на 11 места в град София и на над 25 места в страната.

Програмата на Европейската нощ на учените включва интересни и забавни демонстрации, ролеви игри, лекции и разнообразни други занимания, сред които фокус ще бъде стъклото - най-универсалният материал в човешката история, допринесъл за научния, технологичен и икономически просперитет на обществото. Основен мотив за избор на темата е фактът, че 2022 година е обявена от ООН за Международна година на стъклото.

Централното масто за провеждане на събитията в гр. София ще бъде "Mall of Sofia" на бул. Стамболийски 101 A, където на 3 етаж, пред кино Синема сити, в 12:00 ч. ще се състои официалното откриване, както и награждаването на победителите в конкурсите за деца и младежи. По време на събитието на специално оборудвани щандовете с демонстрации и експерименти ще бъдат обсъждани разнообразни теми. В обособения Европейски кът ще е достъпна информация за различни научни проекти, финансирани от Европейската комисия, като ще бъдат представени и стипендиите на програмата „Мария Склодовска-Кюри”.

Събитията на Нощта на учените ще бъдат реализирани паралелно на още 10 локации в гр. София. Много срещи с науката ще има в София Тех Парк, АгроБиоИнститут, Медицински университет – град София, Технически университет- град София, Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национален природонаучен музей при БАН, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, както и при асоциираните партньори на проекта - Национален политехнически музей и Астрономическа обсерватория на СУ.

Европейската нощна учените 2022 г. включва и онлайн програма, която ще бъде излъчвана от 18:00 часа с участие на учени на живо, както и с видеозаписи и презентации на български и чуждестранни лектори. Студиото SEARCH на живо ще е достъпно на 30 септември на адрес: http://www.facebook.com/ResearchersBG

В над 25 локации от страната са организирани срещи с учени в изследователски институти, разнообразни дейности в училища и университети, конкурси и демонстрации на знакови публични места в градовете. Пълната програма е публикувана тук.

Проектът SEАRCH за Европейската нощ на учените се осъществява от консорциум в състав: Център за изследване и анализи, София Тех Парк, Форум Демокрит, АгроБиоИнститут, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет – София, Технически университет – София, Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национален природонаучен музей при БАН, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Институт по океанология при БАН, Русенска търговско-индустриална камара, Български географски портал - Географ БГ, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, както и още 15 асоциирани партньори.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.