Квартален панаир съживява сградата на Сточна гара

Pinterest LinkedIn +

Красивата сграда, строена през 1929 г., отваря врати тази събота с изложение на местни артисти, бизнеси и занаяти, забавна програма за деца и възрастни, музика, танци, храна и напитки, и работилници за облагородяване на района.

Тази събота, 1-ви октомври, великолепната стара сграда на Сточна гара в София отваря врати за квартален панаир, който ще бъде кулминацията на форума "Зеленият преход на гарите". Събитието включва разнообразна програма от събития за малки и големи с вход свободен. Всички посетители ще могат да разгледат и обсъдят резултатите и предложенията от всички експертни дискусии и работилници за устойчиво развитие на терените от Сточна гара до гара Подуяне и да се включат в процеса със свои предложения и идеи. Организаторите планират храна, напитки, музика и танци, работилници за деца и възрастни и изложение на местни творци, бизнеси и занаяти.

Квартално изложение

През целия ден от 10 до 22 часа в сградата ще има изложение на артисти, занаяти и малки бизнеси от квартала, организирано в партньорство с независимото културно пространство Culture Lab, което приютява десетки ателиета и пространства за изкуство в непосредствена близост до Сточна гара. Участници в изложението са нестандартните осветителни тела на Welding King, скулптурите от суровини и подръчни материали на Looneytools, студиото за ръчно изработени ножове и брадви “Дребосъците на Иво”. Изложението ще представи още работата на Чудомир Драгнев, Иво Ангелов, Надин Стоянова, Христо Иванов, Лусия Медзикян, Кирил Станоев, Васил Василев, Васил Братанов, Пламен Иванов, Ален Каранфилян, Крум Вълков, Илия Коровесис и 140 Ideas. Всички, които създават нещо в района на Сточна гара, могат да се включат безплатно в тази част на панаира, като пишат предварително на [email protected].

Работилници за малки и големи

В 10:30 ч. е планирана интерактивна работилница “Озеленяваме заедно” с беседа и разходка за малки и големи и заснемане на растителни видове с Botanic Lab и ЕдноДърво. Всички посетители могат да научат повече за градската растителност и да се включат в мащабното картиране на дърветата и растенията на София на интерактивната дигитална карта на ЕдноДърво. Граждани, специалисти и ландшафтни архитекти ще имат възможност да станат част от създаването на иновативна концепция за използване на градската растителност в района на Сточна гара – зона, която крие невероятен потенциал за зелени градски активности и може да се превърне в ключова точка за развитие на ландшафтното богатство на София. Работилницата е с предварителна регистрация на линка.

От 12 до 16 следва работилницата “Строим заедно”, организирана с други съседи от квартала — ателиетата на ZALAG DARISE и BOGODOME. Заедно с тях участниците могат да се включат в създаването на уникални и функционални градски мебели, с които да се облагороди входа на сградата на Сточна гара. Използвайки дори най-незначителни на пръв поглед остатъци, изхвърлени от предприятия за масово производство, те създават мебели-уникати, които надхвърлят очакванията и стимулират нови открития. В работилницата ще се сътвори пейка, проектирана с използване на индустриални материали, откри в района. Можете да се включите във всеки етап от майсторенето и да придобиете ценни знания и умения само за няколко часа, като регистрирате на линка.

В 16 часа следва детската архитектурна работилница “Игра в града”. В нея малките посетители ще говорят за техните любими места за игра в София, ще разглеждат различни примери от света и ще обсъждат как би изглеждало идеалното пространство за игра. Всеки ще може да сподели мнението си и да предложи конкретни идеи, като направи рисунка върху снимки на различни места около Сточна гарата и зелените терени покрай жп релсите. Накрая всяко дете ще може да създаде модел на мечтаното място за игра, използвайки рециклирани материали и да сподели своята история. Участието в работилницата е безплатно, с предварителна регистрация тук.

През целия ден сградата на Сточна гара ще заживее и с богатата културна програма, организирана в партньорство с една от най-активните културни организации от района — фондация “Убежна точка”.

VR прожекции

От 10:30 до 13:30 ч. посетителите могат да изпитат въздействието на танца във виртуална реалност с късометражния VR танцов филм на Саша Хаджиева "Control". VR филмът от продуцентска къща РУБЕКУЛА изостря сетивността и насочва вниманието ни към постоянната смяна на състоянието ни от баланс в дисбаланс, от контрол — извън контрол. Програмата на събитието за вечерта ще продължи с шарена музикална програма. От 18 часа започва танцова работилница за суинг със Swing Society, а от 19 — джаз концерт на живо на Georgia Pavlova Trio. За финал от 20:30 до 22 часа е предвиден фънк и соул DJ сет на DJ Kool Bum Phunk. През цялото време в сградата ще се предлага специално подготвено за събитието меню от вкусни храни и напитки от Foodstock и пътуващия лимонаден бар Fallero.

Предстоящите събития по проекта “Зеленият преход на гарите” се осъществяват в партньорство с НКЖИ и с подкрепата на Европейския институт по иновации и технологии (EIT), организация на Европейския съюз, и проекта "Зелена София" на Столична община. Стъпвайки върху трите основни посоки на движението "Нов Европейски Баухаус" на Европейската комисия — "Beautiful, sustainable, together", двигателите на инициативата от ГРАДОСКОП организират работилници и дискусии в три поредни дни, целта на които е да бъдат създадени три пилотни проекта, с които да стартира трайното обживяване на терените около Сточна гара. Инициативата “Зеленият преход на гарите” на ГРАДОСКОП започна по-рано тази година с урбанистичен анализ и мултидисциплинарни студентски работилници, а в първото събитие, организирано в сградата на Сточна гара през юни, взеха участие над 100 международни експерти, организации и студенти.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.