Евгени Минчев иска да откупи авторските права на "Дунавското хоро" и призовава съмишленици да се присъединят към него

Pinterest LinkedIn +

"Да откупя ли Дунавското хоро? Държавата - думам ти дъще, сещай се снахо" - написа пиар експертът Евгени Минчев в своя профил във Фейсбук.

Познавайки неговия стил и финия му хумор, много от последователите на паркетния лъв помислиха, че това е поредната му шега, вдъхновена от нашумелия скандал с авторските права на "Дунавското хоро". Припомняме, че в навечерието на Нова година дружеството "Музикаутор" разбуни духовете, като уведоми обществеността, че символът на новогодишното веселие е със защитени авторски права до 2056 година. До тогава всяко публично изпълнение на "Дунавското хоро" по закон трябва да става след уреждане на авторските права с наследниците на композитора Дико Илиев.

"Не искам да изглеждам сноб или шегобиец. Ако е по възможностите ми, искам да платя авторските права завинаги или поне за определени български празници на Дунавското хоро" - обяви Евгени Минчев в неочаквания си пост в социалната мрежа и покани, ако има ентусиасти, да го подкрепят, в случай че той лично няма да може да си позволи сумата. 

"Напълно вярвам, че "Дунавското" е получило такава гражданственост, че то принадлежи на народа, разбира се, без да накърнява авторските права на наследниците. Предлагам своята финансова помощ за осъществяване на тази идея, а след това нека дружно изиграем хорото по площадите и в сърцата си.
Вратите са отворени, само оркестрите мълчат" - написа още Минчев.

Провокативният джентълмен не пропуска да уточни, че призивът му няма нищо общо с личните му вкусове и предпочитания. "Аз не си падам много по него ("Дунавското хоро", бел. ред.), нито ще ме вдигне да го играя когато и да било. Но има ли нещо, което е в полза на моите сънародници, малко неща могат да ме спрат да го извърша" - заяви лордът.

Снимка: https://www.facebook.com/Evgeni.Minchev.PR/photos
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.