Ето защо НАСА иска да създава човешки сърца в Космоса с 3D принтер

Pinterest LinkedIn +

За да помогнат на хилядите пациенти, които чакат дълго орган за трансплантация, учените се насочват към Космоса. Но защо?

Някои лекари вече се опитаха да създадат 3D органи в лаборатория, но със смесени резултати – органите със сложни вътрешни структури като сърце и бял дроб не са така лесни за конструиране и често могат да се "срутят" под собствената си тежест.

Сега, вместо да ги подкрепят със сложни системи за "скеле", някои учени се чудят дали не е по-добре да изпратят 3D принтера до нулевата гравитация на Международната космическа станция (МКС), за да отпечатат сърца там.

Редица учени вече проучиха идеята за 3D печатане при подобни условия. Следващата стъпка ще бъде новата компания, наречена "Techshot", която си партнира с НАСА, да разработи биологичен 3D принтер, който ще изпрати на МКС през май.

Компанията планира да вложи около година за експерименти, които ще определят колко добре работи принтерът там. В този момент компанията ще се фокусира основно върху развитието на сърдечни тъкани.

Ако всичко мине по план, от "Techshot" се надяват да произвеждат сърца и други сложни органи за хора в нужда. Това не само ще намали времето за чакане, но и ще подобри шансовете тялото да приеме новия орган.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.