За "Черните дупки и други мелодии от Космоса" – или защо Алберт Айнщайн е бил прав за гравитационните вълни

Pinterest LinkedIn +

Емблематична книга за последните новости в изследването на Космоса излезе на български език. "Черните дупки и други мелодии от Космоса" на американския космолог Джана Левин акцентира върху най-важното откритие в тази сфера от последните години: гравитационните вълни.

В своя лекция през 1916 г. Алберт Айнщайн засяга темата за съществуването на гравитационни вълни. Той казва: "Ако ме питате дали гравитационните вълни съществуват, съм длъжен да отговоря, че не знам. И все пак проблемът е изключително интересен". През 2016 г. съществуването им най-накрая бе доказано, а за този научен подвиг през 2017 г. на откривателите му бе присъдена Нобелова награда за физика. Напоследък темата вълнува десетки учени в тази област. С докторска дисертация върху използването на гравитационните вълни за изследване на фундаменталните закони на физиката стана известен и най-младият лектор в Кеймбридж – 29-годишният българин Деян Михайлов.

Гравитационните вълни са изключително малки – всяка от тях е размер около една десетохилядна от ширината на протон. Ако успеем да ги доловим, значи можем да чуем абсолютно всичко – в това число и колапсирането на звезди, сливането на цели галактики, та дори и сблъсъка между черни дупки. Екип от учени, обединени в проекта ЛИГО (Лазер интерферометърната гравитационно-вълнова обсерватория), продължават десетилетните експерименти в тази област и точно век след прогнозата на Айнщайн успяват да докажат съществуването на гравитационните вълни.

В "Черните дупки и други мелодии от Космоса" Джана Левин разказва историята на това откритие – на хората, които стоят зад него и които, въпреки многобройните провали и грешки по пътя на откритието си, не са се отказали дори за миг.

В предговора към книгата си Джана Левин пише: "Тази книга е колкото за процеса, толкова и за самата наука. Не бих могла да почувствам драматизма и несигурността на експеримента, ако успехът му беше гарантиран от самото начало. По едно изключително щастливо космическо съвпадение аз работех в условията на благотворното напрежение между сигурност и несигурност. Това не е история на успех или провал. Тя е за преследването, за онзи фицкаралдовски почин за прекарването на параход през планина".

Джана Левин е американски космолог и професор по физика и астрономия в един от най-старите девически колежи в света – "Barnard College" към Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ. Завършва бакалавърска степен по астрономия и физика през 1988 г. и получава и престижната титла "Phi Beta Kappa" – най-старото академично отличие в САЩ. През 1993 г. защитава докторантура по теоретична физика в Масачузетския технологичен институт. Известна е с изследванията си на теми като черните дупки, теория на хаоса и др.

Преводът на "Черните дупки и други мелодии от Космоса" от английски език е на Милена Боринова, позната с преводите на "Бледа синя точица" и "Дракони в райската градина" на Карл Сейгън, "Вселена от нищото" на Лорънс Краус, "Скритата реалност" от Брайън Грийн и др.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.