ЕС затяга още повече нивата за вредни емисии при новите коли

Pinterest LinkedIn +

Европейският парламент прие новите, по-строги цели за намаляване на вредните емисии при новите автомобили, съобщава "Bloomberg". До 2030 г. CO2 емисиите от нови коли трябва да се понижат с поне 37,5%.

Освен това има и междинна цел. До 2025 г. емисиите от новите коли трябва да са по-ниски с поне 15%. Средно в ЕС се продават по 15 млн. нови автомобила на година. Колите като цяло генерират над 10% от вредните емисии на Стария континент, особено CO2.

Приемането на новите ограничения не е изненада. Страните членки се съгласиха за тях още в края на миналата година след месеци дебати и спорове.

Понижението с 37,5% е спрямо лимитите, които ще влязат в сила от 2021 г. Те предвиждат автомобилите да генерират средно CO2 по 95 гр. на км. В момента лимитът е 130 гр. на км.

За производителите на автомобили това ще означава фокус върху по-малките двигатели и повече технологични решения, които да намаляват вредните емисии. Освен това ще мотивира и фокус върху електрическите автомобили.

Електричеството, което е необходимо за тях, също генерира замърсяване, но изчисленията са, че то ще е по-малко спрямо постоянното движение на милиони автомобили с двигатели с вътрешно горене. Все пак процесът ще е дълъг, особено при положение че в момента пазарът на електрически автомобили в Европа има дял от едва 1,5%.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.