ЕС се съгласи да намали CO2 емисиите от коли с 38% до 2030 г.

Pinterest LinkedIn +

Европейският съюз прие амбициозна стратегия за намаляване на емисиите CO2 от автомобилите с 38% до 2030 г. спрямо нивата им от 2021 г. Решението е взето както от представители на страните членки, така и от Европейския парламент, но все още не е окончателно гласувано, съобщава "Automotive News Europe".

Преговорите започнаха с цел да се гласува 30% намаление на емисиите от автомобили и микробуси. ЕС прие по-високата цел, като тя има, и междинна задача – намаляване на емисиите с 15% до 2025 г.

Очаквано, автомобилната индустрия не е доволна от решението. Нейни представители казват, че целта е твърде висока и заплашва както работни места, така и разнообразието от модели за клиентите.

Според германската автомобилна асоциация VDA новото решение поставя високи изисквания, но не предлага особено много стимули за преминаване към електрически автомобили. "Никой в момента не знае как точно ще се постигнат новите лимити за този период", коментира ръководителят на VDA Бернард Матес.

Европейската автомобилна асоциациа ACEA също обяви "сериозни притеснения" за целите. Според нея "те звучат възможни, но са напълно нереалистични на базата на сегашното положение".

Недоволни са и природозащитните организации. Те искат още по-високи цели. Според организацията Transport & Environment дори новите цели не са достатъчни за постигане на реален напредък в борбата с климатичните промени. Политиците смятат, че все пак е направена важна стъпка в тази посока.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.