ЕС не успя да реши за новите ограничения за вредните емисии

Pinterest LinkedIn +

Европейският съюз не успя да вземе решение за новите лимити за вредни емисии от автомобили, съобщава "Pойтерс". Спорът е най-вече между държавите, които имат голяма автомобилна индустрия, и тези, които са ориентирани по-екологично.

Първоначалното предложение беше въглеродните емисии да се съкратят с 30% до 2030 г. спрямо нивата им от 2021 г. Германия го подкрепяше, но страни като Холандия и Франция поискаха 35% съкращение и въвеждане на втора цел до 2025 г.

През октомври т.г. Европейският парламент гласува емисиите да се намалят с 40%, което предизвика недоволството на автомобилната индустрия. Това са само емисиите от автомобили и ванове. Страните членки сами трябва да решат с колко да намалят емисиите от товарни камиони.

Общо 8 държави подкрепят по-високата цел от 40% и твърдят, че има мнозинство и за цели от 35% нагоре. Северните държави искат по-бързо темпо заради климатичните промени, които първо те усещат.

Засега обаче все още не може да се намери компромис между двете позиции. Дори и след 6 часа дебати във вторник ситуацията остава непроменена. Разговорите ,засега вървят много трудно, се смятат за важни колкото срещата за климата в Париж през 2015 г.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.