ЕС приема още по-строги правила за емисиите от автомобилите

Pinterest LinkedIn +

Европейският съюз планира въвеждането на още по-строги правила за вредните емисии от автомобилите, съобщава "Automotive News Europe". Амбициозните цели ще се заложат за периода 2025-2030 г. и може да се гласуват още тази седмица от Европейския парламент.

Новите правила ще целят намаляване на емисиите въглероден диоксид с 20% до 2025 г. и с 45% до 2030 г. Досегашните цели бяха съответно 15% и 30% за същите години. Причината е увеличаването на емисиите CO2 през последните години, след като скандалът с VW отказа много хора от дизеловите двигатели, а пазарът се насочи към по-големите и по-тежки SUV.

Новите тестове са по-сложни и доста модели все още не са ги преминали успешно, а някои дори показват по-високи резултати на CO2 заради новата методика. Всичко това ще се отрази върху пазара и производителите очаквано са против.

Лобистката група на автомобилните производители ACEA смята, че това се прави целенасочено, за да се "натикат електрическите коли в гърлата на хората". Според ЕС общата цел е намаляване на парниковите газове с 40% до 2030 г. спрямо нивата им от 1990 г. Новите правила предвиждат бонуси за производителите, когато предлагат по-чисти и електрически автомобили, както и глоби за модели, които не отговарят на стандартите.

Следващия месец правилата трябва да бъдат гласувани окончателно в Европейския парламент. Дори и да бъдат приети обаче, след това ще трябва да бъдат ратифицирани от всички страни членки, което ще е трудно предизвикателство, особено за държавите с голяма автомобилна индустрия.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.