ЕС иска да намали вредните емисии от коли с 40% до 2030 г.

Pinterest LinkedIn +

Европейският съюз прие нови, по-строги изисквания за вредните емисии от автомобилите. Новите правила целят да се намалят CO2 емисиите с 40% до 2030 г., съобщава "Ройтерс".

Увеличен е и прагът в по-краткосрочен план. ЕС иска емисиите да се намалят с 20% до 2025 г. Първоначално идеята беше за намаляване на емисиите с 45% до 2030 г., но Европейската народна партия беше против, тъй като имаше опасения, че това може да навреди на конкурентоспособността на европейската автомобилна индустрия.

Новоприетите цели все още не са окончателни. Те са гласувани и подкрепени от Европейския парламент, но все още трябва да бъдат приети от всяка от страните-членки. Държавите ще имат право да изискват корекции на тези числа, като се очаква преговорите с Германия да са сред най-трудните заради голямата автомобилна индустрия на страната.

Други държави обаче, като Франция например, искат дори още по-високи прагове. Германия засега подкрепя тази версия, но вече изразява притеснения, че високите цели може да костват работни места. Затова страната разработва и собствени планове за намаляване на дизеловите автомобили по пътищата и замяната им с електрически.

Лобито на европейските автомобилни производители е против новите мерки. Според тях реалистичната цел е 30%, докато по-високите прагове са непостижими и са заплаха за сектора.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.