Нов тип двигател може да намали вредните емисии с 80%

Pinterest LinkedIn +

Дните на двигателите с вътрешно горене (ДВГ) изглеждат преброени, но така ли е наистина? От стартиращата германска компания "Micro Wave Ignition AG" (MWI) смятат, че има решение в нов тип ДВГ, който може да намали вредните емисии с 80%, съобщава "Motor1".

Технологията ще може да се използва както за дизелови, така и за бензинови двигатели. Освен вредните емисии тя ще намали и консумацията на гориво с до 30%.

Това ще е възможно чрез замяната на традиционните свещи в двигателите, включително и подгряващите за дизела. Вместо това MWI предвижда използването на микровълни, които да възпламеняват горивото.

Според компанията това ще е достатъчно за постигане на ефекта. Тя вече тества прототип на двигателя, като засега отказва повече подробности за него.

MWI обаче вече е привлякла доста инвеститори, включително бивш главен директор на "Porsche", който е подкрепил компанията. MWI търси и още партньори за международна експанзия и популяризиране на технологията си.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.