Двигателят на "Хонда" ли ще е скритото оръжие на "Ред Бул" този сезон?

Pinterest LinkedIn +Макар и "Хонда" да е синоним на качество, издръжливост и мощност в света на автомобилите, японската компания далеч не се ограничава единствено с производството на коли. Японския гигант произвежда също така камиони, мотоциклети, електрогенератори, плавателни съдове, роботи и дори корабни двигатели. Според мнозина именно двигателите са истинската сила на Хонда, като през годините те са се утвърдили в ролята си на надежден доставчик на двигатели и във Формула 1.

И макар "Хонда" да няма собствен отбор във Ф1 от 2008-ма година насам, тя продължава да е активна в света на най-бързите болиди като доставчик на двигали. Последната сделка стана факт през минала година, когато тимът на "Ред Бул" предпочете двигателите на японската компания за сметка на тези, които "Рено" предлага. Договорът, който японците сключиха с австрийския тим, е за срок от две години, но има опция за неговото удължаване, ако двете страни са доволни от партньорството си, докато техният двигател носи обозначението RB15.

С този свой ход отборът на "Ред Бул" реши да сложи край на една много продължителна дружба с "Рено", която наброява цели 12 години, четири от които се оказаха шампионски за биковете. И все пак Кристиан Хорнер и компания гледат уверено напред. Отборът на биковете ще разчита на новото поколение двигатели на "Хонда", които би трябвало да са стъпка напред в сравнение с това, което японският концерн предоставяше на "Макларън", докато "Хонда" осигуряваше двигатели за английския тим.

Без съмнение, Пиер Гасли и Макс Верстапен ще разчитат изключително много на новия двигател на RB15 в битка с абсолютния хегемон през последните няколко години "Мерцедес". Немският отбор доминира при конструкторите във Ф1 вече пети сезон, като разбира се, главна заслуга за това има самият Люис Хамилтън. И макар Кристиан Хорнер да не спира да сипе похвали по двигателя на Хонда, един бърз поглед към конкретните спортни залагания за победител при конструкторите буквално дни преди началото на сезон 2019 показва, че именно "Мерцедес" е с най-добър коефициент от всички отбори.


Шансът "Мерцедес" да спечели шампионата за шести пореден път е оценен на 1.90, докато на второ място е тимът на "Ферари" с 2.37, а "Ред Бул" е едва трети с коефициент от 7.00. Това, естествено, не е особено фрапантна разлика, като до края на настоящия сезон във Формуал 1 има предостатъчно време за изненади. Но освен на новия си достачик на двигателите "Ред Бул Рейсинг" ще разчита и на своя млад и изключително талантлив основен пилот в лицето на Макс Верстапен.

През изминалия сезон холандецът бе съотборник с Дани Рикиардо и двамата направиха един доста добър тандем, но между тях определено имаше съперничество. Напълно възможно е това да е била една от причините Рикиардо да не удължи договора си с "Ред Бул", а да реши да напусне австрийския отбор в посока "Рено", като австралиецът взе това свое решение през август 2018 година. Интересното е, че именно французите доставяха двигателите на "Ред Бул" преди смяната им с "Хонда", като явно Рикиардо е по-голям почитател на машините на "Рено".

Въпреки това няма две мнения, че RB15 е един наистина страхотен и модерен двигател, който японците от "Хонда" са разработили с целта да могат да се противопоставят успешно на конкуренцията. Но все още е рано да се каже с яснота дали именно RB15 ще е скритото оръжие в арсенала на "Ред Бул". До края на сезона има прекалено много време и все пак ще е наистина интересно да видим дали партньорството между "Хонда" и "Ред Бул" ще даде резултат.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.