Вдъхновено от Формула 1 летящо такси направи първия си полет

Pinterest LinkedIn +

Летящите таксита се превръщат в доста голям пазар. Вече няколко големи компании, сред които "Airbus" и "Rolls-Royce", работят по такива проекти. Разработки има и от по-малки компании като "Vertical Aerospace", чието летящо такси обаче изпревари повечето от останалите и направи първия си полет, съобщава "Ройтерс".

"Vertical Aerospace" е британска компания, която е създадена от Стефан Фицпатрик, основател на "Ovo Energy". Новото летящо такси е вдъхновено от Формула 1, като използва технологии, които са разработени в автомобилния спорт. Разчита се и на опита на Фицпатрик, натрупан докато той беше собственик на тима "Manor Racing". Той казва, че този опит му е помогнал да осъзнае, че много от технологиите във Формула 1 могат да се прилагат в авиацията. Сред тях са хибридното задвижване, леките структурни материали, батериите и аеродинамиката.

Всичко това е използвано в летящото такси. То може да излита и каца вертикално и е предвидено за кратки и бързи пътешествия в рамките на града. Първоначално ще се разчита на пилоти и според Фицпатрик проектът му може да излезе на пазара до 4 години.

"Vertical Aerospace" работи и по осигуряване на съответните коридори за транспорт. Летящото такси ще може да лети около 800 км с едно зареждане на батериите си. Първият полет е бил на автономен едноместен прототип на летящото такси. То има всички необходими разрешения за полет от властите.

Все още обаче предстои сертифицирането на технологията за граждански полети. "Vertical" също така има и дългосрочна цел да въведе "елементи на автономно летене", както и да увеличи броя на чартърните дестинации.
Сподели.