"Rolls-Royce" разработва летящо такси

Pinterest LinkedIn +

"Rolls-Royce" е компания, която е известна най-вече с луксозните си автомобили. Тя обаче има и доста голям опит в авиацията. Нейни двигатели се използват от множество самолети вече десетилетия. Сега "Rolls-Royce" разширява авиационните си проекти с летящо такси.

Компанията представи своя проект EVTOL (Electric Vertical Take Off and Landing). Това е малък електрически самолет, който може да излита и каца вертикално като хеликоптер. Той може да превозва до петима души и може да кацне почти навсякъде.

Характерно за него е, че може да сгъва крилата си вертикално, което значително намалява нужното пространство за кацане. Това прави EVTOL подходящ за гъстонаселени градове, където ще може да превозва хората като такси.

Въпреки името си EVTOL не е напълно електрически. Всъщност летящото такси има газови турбини, които осигуряват 500kW мощност за шестте витла. Турбините ще се използват най-вече при излитане и кацане. Ще бъде много тих, а пробегът му ще бъде около 805 км. с максимална скорост 402 км/ч.

Според "Rolls-Royce" EVTOL ще може много повече от това да бъде летящо такси или частен превоз за богати. Платформата има потенциал да се използва и за превоз на товари и с военни цели. Компанията не бърза с разработката, но смята, че ще може да извърши първи полет в началото на следващото десетилетие.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.