"Rolls-Royce" представи най-скъпия SUV

Pinterest LinkedIn +

"Rolls-Royce" навлезе и в сегмента на офроудърите с новия си модел Cullinan. Това ще е и най-скъпият SUV на пазара – цените му започват от 325 000 долара.

Cullinan ще е значително по-скъп от конкурентите си. Най-скъпите SUV-ове в момента са Lamborghini Urus и Bentley Bentayga с цени от около 200 000 долара.

"Rolls-Royce" оправдава цената на модела си с много суперлативи. Според компанията това е "най-семейно-ориентираният, забавен за шофиране, суперлуксозен SUV, който е възможен". От "Rolls-Royce" казват, че Cullinan ще "се чувства перфектно както когато вози децата до училище, така и когато отива на оперна премиера".

Cullinan е изграден върху алуминиевата платформа на Phantom. Името е избрано в чест на най-големия и перфектен диамант в света. SUV-ът споделя доста неща от Phantom, включително и V12 двигател, 6.75-литра, туинтурбо, развиващ 571 к.с.

И макар Cullinan да е диамант, той остава под Phantom в йерархията на "Rolls-Royce". Седанът остава флагман, следван от Cullinan и Ghost.

Cullinan е по-къс от Ghost, но въпреки това е по-голям от Range Rover и има повече пространство в интериора. Той запазва и отварящите се назад задни врати, подобно на Phantom. Самият интериор е направен така, че да създава впечатление за седан. Rolls-Royce не иска хората да се чувстват сякаш се возят с багажа си.

Самият багажник може да се отдели от останалата част от купето със стъкло. Така температурата в купето няма да се променя, когато шофьорът отвори багажника в пустинята например. В стандартната версия на Cullinan стъкло няма, но пък има сгъваеми задни седалки за още повече пространство в багажника – функция, която за пръв път се предлага в Rolls-Royce.

Компанията ще предлага и допълнителни задни модули според предпочитанията на клиентите. Сред тях е опция за две гледащи назад сгъваеми седалки в багажника. Когато се разгънат, заедно с тях може да има и маса за коктейли, така че хората да се насладят на красива гледка или да им е удобно, докато гледат спортно събитие. Други модули са съобразени с различни активности като риболов, фотография, сноуборд, скално катерене и дори състезания с дронове.

Дизайнът на Cullinan със сигурност не е за всеки. Rolls-Royce казва, че той е избран след съгласуване с клиентите и съобразен с техните желания. Според компанията те са искали нещо голямо, смело, дръзко и да не е като нищо друго на пазара.

Cullinan ще може да се използва и в офроуд ситуации и дори е бил тестван в цял свят, включително и на пясъчните дюни в Близкия Изток, където се очаква да е един от основните пазари на модела. Задвижването на 4-те колела може да е постоянно в офроуд режим, а окачването комбинира въздушни компресори и електронни амортисьори, за да може винаги всяко колело да има досег със земята.

Cullinan се стреми за съхрани и друга запазена марка на "Rolls-Royce" – возията като "магическо килимче", включително и извън пътя. Cullinan може да се движи и в до 54 см. вода, което е най-доброто постижение спрямо конкурентите от суперлуксозния сегмент. Има и специална система, която предвижда неравностите по пътя при скорости до 100 км/ч и настройва в реално време окачването така, че то да се справи максимално добре. Очаква се доставките на Cullinan да започнат в началото на следващата година.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.