Aston Martin: Rolls-Royce и Bentley са като Древна Гърция

Pinterest LinkedIn +

Водещите британски марки за луксозни автомобили влязоха в остра схватка не само на пътя, но и на думи. Всичко започна, след като в интервю за сп. "Autocar" главният дизайнер на Aston Martin Марек Райхман определи конкурентите Rolls-Royce и Bentley като "Древна Гърция днес".

Райхман смята, че тези две компании живеят в миналото и техните представи за лукс не отговарят на днешните времена. "Rolls-Royce и Bentley са като Древна Гърция днес. Работих по оригиналния Phantom на Rollce-Royce. Задачата беше да бъде като Бъкингамския дворец на колела. Това беше важно да се направи, за да се наложи. Но светът се промени, кралските особи също", коментира Райхман.

Той допълва, че "Rolls-Royce е несъвършен пакет за лукс и корените му са двигател с вътрешно горене, който да замени коня и каруцата". Райман смята още, че никой не би видял шеф на Apple или Google във Phantom, но ще харесат Lagonda.

Разбира се, според него Aston Martin има перфектния отговор чрез новия-старт бранд Lagonda. В него ще се предлагат най-луксозните модели на Aston Martin, с които компанията ще конкурира именно Rolls-Royce и Bentley. Първият модел ще е изцяло електрически и ще се възползва от най-новите технологии във всеки един аспект на колата. Именно затова Райхман е уверен, че тя ще бъде предпочитана пред конкурентите и има потенциал коренно да промени пазара на луксозни автомобили.

Разбира се, не всички смятат така. Отговорът на Rolls-Royce не закъсня и беше не по-малко остър. "Aston Martin никак не разбират нашия сегмент, те не разбират клиентите. Те са в напълно друг клас при цените, нямат грам представа какво се случва в най-горния клас, грам. Съжалявам, че съм толкова директен", коментира в интервю за "Financial Times" Торстен Мюлер-Отвьош. Той допълва, че Rolls-Royce, а не Aston Martin диктуват визията за лукса при автомобилите.

Босът на Rolls-Royce допълва, че двете компании винаги са имали приятелски отношения. Той казва, че според него коментарите на Райхман са направени с цел да привлече интерес към компанията преди нейното излизане на фондовата борса.
Сподели.