Как се представят болидите с двигатели на "Хонда" в днешни дни?

Pinterest LinkedIn +Факт, е че когато става дума за най-бързите болиди на планетата, сме свикнали да наблюдаваме голямо разнообразие от двигатели, с които тези машини са снабдени. И докато някои отбори като тези на "Мерцедес", "Ферари" и "Рено" използват двигатели собствена разработка, то други тимове разчитат на така наречените доставчици на двигатели. Точно в ролята на такъв се изявява и японската компания "Хонда", след като вече не участва в шампионата със свой собствен отбор.

А след като говорим за отбори, които използват двигатели на "Хонда", на първо място се сещаме за най-новото сформирано партньорство между японците и тима на "Ред Бул Рейсинг". То стана факт в средата на 2018-та, като тогава от ръководството на биковете официално обявиха, че слагат край на дългогодишното си партньорство с "Рено". Естествено, такъв ход бе малко изненадващ предвид най-големите успехи на отбора, които бяха именно по времето, когато те ползваха двигателите на французите.

Но успехите и партньорството на "Ред Бул" с френската автомобилна компания вече е в историята и в момента голямата цел пред биковете е да се доближат максимално до "Мерцедес" и "Ферари" благодарение на "Хонда". Идеята, естествено, е от "Ред Бул" да се възползват от двигател, който да е тясно пригоден за нуждите и спецификите на техните болиди. Това са и надеждите на голямата звезда на тима Макс Верстапен. Младият холандец ще разчита много на новия двигател през настоящия сезон.

Малко преди началото на сезон 2019 във Формула 1 пък самия Кристиан Хорнер (босът на "Ред Бул") сподели, че двигателят на "Хонда" пасва идеално на болидите на австрийския тим, като конкретните спортни залагания при конструкторите за тази година изглеждат сравнително обещаващи за тях. За справка: след четири кръга коефициентът на "Ред Бул" за спечелване на шампионата при конструкторите е оценен на 51.00, което ги поставя на трето място. И въпреки това разликата с "Мерцедес" и "Ферари" е осезаема, като коефициентът на немците е 1.14, а този на Скудерията е 5.00.
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Scuderia Toro Rosso (@tororosso) на


Все пак обаче "Ред Бул" могат да се похвалят и с трето място при конструкторите след тези въпросни четири състезания, като с мотора на "Хонда" те са събрали актив от 64 точки. Но австрийският тим не е единственият отбор в сезон 2019 на Ф1, който кара именно с двигател от японския гигант в машиностроенето. Отборът на Скудерия "Торо Росо" също използва мотор от "Хонда", макар и резултатите на италианския тим да са много по-скромни от тези на "Ред Бул".

Съответно "Торо Росо" разполагат с точков актив само от 4 точки след четири кръга, което ги остави на предпоследното място във временното класиране. Това показва, че двигателят не е единственото важно нещо в един болид, а и редица други аспекти имат своята роля в представянето на пистата. И въпреки че от Скудерия "Торо Росо" първи представиха новия си болид за сезон 2019 във Формула 1, към момента резултатите им са силно посредствени.

Като цяло двигателите на Хонда винаги са били доста сериозни постижения на японската инженерна мисъл и не случайно в момента два отбора са избрали техните мотори. Предстои да разберем как ще се развие сезонът за "Ред Бул" и "Торо Росо", но поне от гледна точка на двигателите тези два тима могат да са спокойни, че са в добри ръце със задвижване, разработено от "Хонда".
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.