DS пуска първия си изцяло електрически модел

Pinterest LinkedIn +

Дъщерният бранд на Citroen – DS – пуска на пазара първия си изцяло електрически модел. Това е DS 3 Crossback E-Tense. Той използва платформата CMP на PSA Group за електрически автомобили, която е в основата и на Peugeot e-208 и електрическата Opel Corsa.

DS 3 Crossback е малък градски SUV, който компанията позиционира в премиум сегмента. Той е насочен към клиентите, които търсят луксозен и компактен електрически автомобил и искат да са сред първите с подобна технология.

Според DS моделът е подходящ и за бъдещето, защото много от купувачите на марката живеят в градски зони, където се въвеждат все повече ограничения на движението на коли с традиционни двигатели. E-Tense запазва дизайна, екстрите и удобствата на другите версии на DS 3 Crossback.

Основната разлика е единствено в задвижването. Батериите са под седалките и това спестява място, като не е загубено никакво пространство в купето или багажника, казват от DS.

Компанията ще предлага и допълнителни услуги на собствениците на модела. Това включва мобилно приложение с информация за състоянието на колата, време на зареждане, програмиране на старт на зареждането, предварително охлаждане или загряване на купето, насочване към най-близката зарядна станция и др.

Колата използва електромотор от Continental, който развива 136 к.с. и 260Nm въртящ момент. Батерията е 50kWhм и тежи 350 кг. Общо теглото на колата е 1525 кг, а пробегът ѝ е около 320 км. От DS изчисляват, че клиентите на този модел карат средно по 40 км на ден, така че няма да имат проблеми с енергията. Моделът ще се произвежда във Франция, а цената му там ще започва от 39 100 евро.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.