Домашен офис: Как да планираме осветлението

Pinterest LinkedIn +

Какъвто и да е вашият офис, естеството и качеството на осветлението в работното пространство може да помогне за увеличаване на производителността на труда ви. Лошото осветление може да намали енергията ви, да доведе до напрежение в очите и до главоболие и в крайна сметка да наруши способността ви да работите ефективно.

При липса на достатъчно естествена светлина изкуственото осветление е от още по-голямо значение, когато планирате осветлението на офис зоната. Много домашни офиси имат общо осветление, което включва изнесени или вградени светлинни източници, но е грешка да се смята, че те са достатъчни. При планирането на осветлението на домашен офис е необходимо да се добавят и допълнителни източници.

5 ключови положения, които да вземете предвид при проектиране на ефективно осветление на работното място


1. Индиректно осветление


Избягвайте да работите под директния блясък на светлинни източници от тавана като полилей или пендел. Вместо това потърсете начини за разпръскване на амбиентната светлина, осветяваща офис пространството. Абажурите, например, омекотяват и разпръскват иначе рязката светлина, а насочената нагоре светлина от подова лампа се отразява от стените и таваните. Целта е да се освети цялото пространство, без да се създават ненужни отблясъци и контраст, като същевременно се избягва и образуването на сенки.


2. Целево осветление


При работа с компютър, архивиране и други задачи, изискващи по-голяма концентрация, осигурете целеви светлинен източник, предназначен за конкретната дейност. Регулируема или шарнирна настолна лампа може да насочи светлина там, където ви е необходима, и да помогне при извършването на различни задачи. Ако домашният ви офис има множество работни станции – например бюро за работа с компютър и телефон, зона за архивиране и маса за преглед на снимки и чертежи, осигурете специално осветление за всяка станция.


3. Местоположение


Обърнете внимание откъде идва светлината. Светлинен източник, който се намира зад вас, докато работите на компютъра, почти сигурно ще създава неприятен отблясък на монитора. Внимавайте и за нежелани сенки, образуващи се от целеви светлинни източници. Ако например пишете с дясна ръка, тя може да образува сянка, ако светлинният източник е включен също отдясно. Местоположението и разпределението на прозорците също е от голямо значение при планиране на работното пространство.


4. Естествена светлина


Не пренебрегвайте уникалното предимство на естествената светлина, идваща от прозорец, капандура или друг отвор. Слънчевата светлина създава топло осветление, което подобрява работната среда. От друга страна обаче, пряката слънчева светлина може да е прекалено силна през определени часове на деня и да дразни очите.

По принцип е най-добре естествената светлина да е пред или паралелно на работната повърхност и компютърния екран, за да се избегнат нежелани отблясъци. Можете да позиционирате работното си място с ориентация на север или на юг, така че слънчевата светлина да не хвърля сянка през деня. За регулиране нивата на яркост на естествената светлина, за омекотяване и намаляване на топлината, без да се лишавате от самата светлина, нито от гледката навън, използвайте щори и сенници или дори параван, който да разсейва силната слънчева светлина от прозореца.


5. Акцентно и декоративно осветление


Както споменахме, повечето домашни офиси разполагат с общо осветление, разпределено в цялото пространство, както и с целево осветление, фокусирано върху конкретни работни станции. Освен тези два функционални типа осветление обаче може да предвидите и добавяне на декоративно и акцентно осветление за подобряване визията на вашия домашен офис.

Акцентното осветление като камина или осветителни тела над картини и други стенни декорации привлича вниманието към конкретни елементи в стаята. Декоративните светлини, от друга страна , като например стенните лампи, създават по-уютна и привлекателна атмосфера.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.