Какво осветление да изберем за всяка стая у дома

Pinterest LinkedIn +

Всеки професионалист в областта на интериорния дизайн ще ви каже, че осветлението е от основно значение за цялостната атмосфера у дома. То служи не само като източник на светлина, а и като декорация, която допълва визията на интериора. Макар и да има някои основни правила при избора на осветителни тела, то трябва да имате предвид, че всяко помещение има своите специфики, които трябва да бъдат съобразени.

Дигиталното списание и магазинът за обзавеждане GRANDecor са подготвили няколко лесни за приложение съвета за това как да подберете подходящо осветление за всяка стая у дома.

Всекидневна

Всекидневната е мястото у дома, където семейството прекарва най-много време от будните часове от денонощието, извършвайки разнообразни дейности като социализиране, гледане на телевизия, четене, игри и други. Също толкова разнообразно трябва да бъде и осветлението в тази стая, за да отговори на всички нужди. Препоръчва се наслояване на светлината на няколко нива, като всяко се контролира отделно. Например плафон, полилей или лунички на тавана за осветяване на цялата стая; аплици по стените за по-нежна и приглушена светлина, когато гледате филм, лампион или настолна лампа до креслото за четене. На пазара ще откриете огромно разнообразие от модерни осветителни тела за дневна, които често се предлагат и в серии.

Кухня

В кухнята се набляга на удобството на домакинята. Освен основното осветление за цялата стая, най-често плафон или полилей, е важно да осигурите достатъчно светлина над работния плот. Това може да стане с лунички или LED лента, които се монтират под горните кухненски шкафове. Ако кухнята разполага с барплот, който се използва и за хранене, можете да добавите едно или няколко висящи осветителни тела като акцент над плота.

Трапезария

Тъй като основният акцент в трапезарията е трапезната маса, то и осветлението трябва да бъде насочено към нея. Голям полилей е най-честият избор за осветително тяло над масата, като той може да следва нейната форма или да бъде в контраст. Няколко аплика, които да насочват светлина към декорацията по стените, също са отлично решение за това помещение.

Спалня

Осветлението в спалнята трябва да приканва тялото към релаксация и покой, съответно трябва да бъде по-приглушено от това в останалите стаи. Препоръчително е да изберете осветително тяло с димер, който да контролира степента на осветеност според нуждите. Подобни устройства често могат да бъдат контролирани с дистанционно или чрез смарт телефон, така че да не е необходимо да ставате от леглото, за да изгасите или намалите лампите.

За тези, които обичат да четат вечер преди заспиване, е задължителна нощна лампа с насочена светлина. Тя отново може да бъде с регулация на степента на осветеност, за да можете да използвате достатъчно ярка светлина, когато четете, и по-приглушена преди заспиване.

Детска стая

Осветлението в детската стая може да бъде най-разнообразно в зависимост от възрастта и предпочитанията на детето. Един плафон е достатъчен да освети цялата стая, но не и да стимулира въображението на най-малките. Заложете на нощна лампа, която създава причудливи сенки по стените в комбинация с приспивна мелодия. Поставете аплици във формата на облачета, еднорози или любими герои, които да осигуряват нежна светлина дори и през нощта. Ако детето посещава училище, задължително поставете настолна лампа с насочена светлина на бюрото.

Баня

Най-важното условие при избора на осветление за баня е то да бъде устойчиво на влага. Популярен избор са луничките, тъй като те осветяват много добре помещения без прозорци. Обърнете внимание на светлината около огледалото, тъй като то се използва за прецизни дейности като бръснене и гримиране. Перфектният вариант е поставяне на аплици в горната част и от двете страни на огледалото, за да се избегнат заблуждаващи светлосенки.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.