Джерард Бътлър съди "Бояна"

Pinterest LinkedIn +

Джерард Бътлър съди българското филмово студио "Бояна" за пропуснати ползи. Звездата от филмите "300" и "Код: Олимп" е завел иск във Върховния съд в Лос Анджелис срещу продуцентските компании "Ню Имидж" и "Милениум медия", съобщава "Холивуд рипортър".

Бътлър твърди, че те му дължат 10 милиона долара от приходите от екшъна "Код: Олимп", заснет в София през 2012 г., които са надхвърлили 170 милиона долара. Според звездата собствениците на столичното студио "Ню Бояна", които са и продуценти на филма, не са му изплатили нищо от нетната печалба на блокбастъра. Любопитно е, че филмът има и две продължения - "Код: Лондон" (2016) и "Код: Ангелът" (2019), в които актьорите участваха въпреки неизплатените до момента хонорари. В края на 2020 г. дори бе съобщено, че се подготвя четвърта част с работно заглавие "Код: Нощ", в която Бътлър е потвърдил участие.

"Милениум медия" е наследник на основаната през 1992 г. компания "Ню Имидж". През 2005 г. собствениците й купиха държавния киноцентър в Бояна чрез приватизационна сделка. Директор на "Ню Бояна" в момента е племенникът на двама от собствениците на "Милениум медия".

В своя иск Джерард Бътлър изтъква, че продуцентите от компанията понастоящем са в спор с Гилдията на американските режисьори относно изплащането на пенсионни задължения. В документите по делото става дума и за "изпипана схема" за укриване на приходи от филми. Според актьора "Милениум" и "Ню имидж" се договарят с дистрибуторите да не се отчитат всички брутни приходи от дадено заглавие, което е в ущърб на актьорите и тяхното заплащане на процент.

До момента от "Милениум медия" не са коментирали обвинението, съобщава "Холивуд рипортър".
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.