Деструктивният позитивизъм на Милош Гавазов: "110 години от рождението на художника"

Pinterest LinkedIn +

Галерия "УниАрт", в партньорство с Музея за съвременно изкуство под вулкана Булусан, Филипините, чества 110 години от рождението на малко известния за българската публика художник Милош Гавазов. Изложбата представя многото лица на художника чрез произведения, отразяващи дългия и плодотворен творчески път на артиста. Гавазов се лута между чуждото и родното, странството и дома, наивизма и академичното. Неговата дългогодишна работа за първи път ще бъде представена в цялостното си измерение от медии и формати. Част от темите, които водят Милош Гавазов по пътя през годините, са: историята, културата и манталитетът на българина, отношението му към изкуството и традицията и не на последно място, специфичните характеристики на онези места, които посещава и в някои случаи съумява да нарече "дом".

Енигматичен и във вечно движение, Гавазов оставя дълбок отпечатък върху историята на изкуството. Художникът е сред основателите на "Пост-градуативната школа на норвежкия разум", която оставя трайна следа в езотерично-митологичния кръг на "Големите гърбове". Посредством този радикален акт авторът полага основите на неоградивната перспектива, имитирана и до днес от Фридрих Марелинг, Глен Роткок и Зонтаг Фрайер, последователи на небезизвестния деструктивен позитивизъм.

През годините странстване и въпреки огромните си академични и артистични постижения Милош Гавазов не забравя родината: "Очаквайте от нас велики произведения, изобретения на Изкуството, на Науката. Образци на абсолютната истина. Аз си милея само за едно – ако може пак на село при баба" – споделя големия художник в писмата си.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.