Делян Стефанов, Sofia Skate City: Проблем е да бъдат гонени хората, каращи скейтборд, от традиционните им места

Pinterest LinkedIn +

През последните дни в публичното пространство нашумяха случаи на полицейски гонения срещу скейтбордисти от традиционни за тях места в София като пространството пред НДК. Прилагат ли адекватно органите на реда новата Наредба за обществен ред на Столичната община и ще има ли скоро голям скейтпарк в центъра на София – по тези и по други актуални въпроси разговаряхме с Делян Стефанов от гражданска инициатива Sofia Skate City.

Avtora.com: Как ще коментирате Наредбата на Столичната община, която забранява каскадите със скейтборд по парапети, бордюри, пейки и др.?

Делян Стефанов: Големият проблем е в това как се прилага тази наредба. Полицията започна да гони децата, каращи скейтборд, навсякъде, позовавайки се на тази наредба. Скейтбордът, BMX, или тротинетките са спортни пособия, които в самата си същност са направени, за да се правят с тях така наречените каскади. Текстът в наредбата е сбъркан от самото начало. Ако някой чупи пейки или парапети, да си понася глобите. Обаче да бъдат таргетирани хората, каращи скейтборд, с презумцията, че те може би ще счупят нещо в бъдеще и да бъдат гонени от традиционните им места за каране, е проблем!

.: Нарушават ли скейтбордистите и каскадите им обществения ред в столицата?

Делян Стефанов: Според нас твърдо НЕ!

.: Има ли в София достатъчно велоалеи и скейт паркове?

Делян Стефанов: Разбира се, че не! Има един скейтпарк в Студентски град, който е крайно недостатъчен. Той се намира далеч от центъра, платен е и уредите са остарели. Градът ни има голяма общност и всеки квартал има нужда от плаци за практикуване на тези спортове.

.: Какви договорки постигнахте на срещата с представителите на Столичния общински съвет вчера?

Делян Стефанов: Първо, да спре гонението на децата, каращи скейтборд от полицията, като за целта ще трябва да се разясни отново какво точно забранява тази наредба. Второ, да се започне активно процесът по изграждане на скейт паркове и площадки на територията на София.

.: Отлагат ли се плановете за протестни действия след провелата се среща?

Делян Стефанов: Ако обещанието на срещата не бъде изпълнено, както се е случвало и преди, ние си запазваме правото на протести!

Avtora.com: Какви ще бъдат вашите искания, ако се стигне до протести?

Делян Стефанов: Както казахме, ние ще следим стриктно изпълнението на обещанията, които получихме от общинарите. Надяваме се да не са само прах в очите. Ако усетим, че нещата отиват натам, исканията ни ще са същите – изграждане на адекватна инфраструктура за практикуване на тези спортове във всеки парк и голям скейтпарк в центъра на София.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.