Двадесет и петметрова риба от пластмасови торбички ще се появи пред НДК

Pinterest LinkedIn +

В Деня на Черно море (31 октомври) в София пред НДК между 8:30 и 9:30 сутринта ще се появи 25-метрова риба, направена от 800 полиетиленови плика.

Събитието е обвързано с кампанията "Свободни от пластмаса" на екологичните сдружения "За Земята" и "Грийнпийс – България". Акцията е подкрепена и от фондацията "Surfrider Sofia" и от "Wind2Win" – сърф-предизвикателството за Черно море, свободно от пластмаса. 

По време на събитието доброволци ще раздават на минувачите пощенски картички с послания как да намалят употребата на пластмасата в ежедневието си. Пластмасовите торбички са сред трите най-често срещаните отпадъци по плажовете и във водите на Черно море и са причина за замърсявания из цялата страна. 

Въпреки това най-леките пластмасови торбички останаха извън пълните забрани на пластмасови изделия за еднократна употреба, гласувани в Европейския парламент миналата седмица. Преговорите по новата директива в Брюксел продължават, а в София активистите ще покажат за пореден път, че искат повече мерки и контрол от страна на министерството срещу пластмасовото замърсяване.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.