"Мерудия", "Van Cock" и "ThaCrew" пеят благотворително за Черно море, свободно от пластмаса

Pinterest LinkedIn +

На 5 юни групите "Мерудия", "Van Cock" и "ThaCrew" ще изнесат благотворителен концерт в клуб "Маймунарника" (Борисова градина, София) с цел насочване на общественото внимание върху замърсяването на Черно море с пластмасови отпадъци и привличане на съмишленици в каузата за почистването му и за намаляване на човешкия отпечатък върху морската вода.

Изпълнителите от родната алтернативна музикална сцена откликнаха на призива да се включат в събитието доброволно, след като застанаха зад каузата "Черно море, свободно от пластмаса", инициирана от сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев, добре познати сред феновете на родното Черноморие със своето сърф училище "Akasha".

Преди няколко месеца двамата ентусиасти, заедно с продуцента Атанас Куцев, представиха дългосрочен проект за справяне с проблема с пластмасата, провокирани от ежедневния си досег с морето, превърнало се за тях в дом и начин на живот, през дългите години професионално каране на уиндсърф.

"Замърсяването на водните басейни е проблем, който засяга нашето съществуване. Вярваме, че е наш общ дълг да защитаваме морето и здравето си и точно поради тази причина каузата, зад която заставамe, e: Черно море, свободно от пластмаса", обяснява мотивацията си Илияна Стоилова.

С вход от 10 лв., който е минимално дарение от всеки посетител, концертът дава начало на мащабната благотворителна инициатива "Plastic free Black sea", чиято цел е набиране на средства за покриване на първични разходи по информационна кампания за ограничаване на използването на пластмасови продукти за еднократна употреба. Главни цели на кампанията също са изграждане на навици за консумация на биоразградими битови продукти, преизползването и рециклирането им. Инфо кампанията, заедно със серия от почиствания на българските плажове, е залегнала като първа стъпка в проекта.

Втората стъпка за представянето на цялостната картина със замърсяването на водите на Черно море е снемането на проби от водата по цялото протежение на българското Черноморие. Кулминацията на проекта през тази година ще бъде "Wind2win Challenge" – първото предизвикателство за скоростно преминаване на черноморското крайбрежие с уиндсърф между с. Дуранкулак и с. Резово, което Илияна Стоилова и Йоан Колев предприемат през септември.

По време на предизвикателството се предвижда да бъде заснет и документален филм, който ще проследи цялото приключение "Wind2win" и проблематиката, която то засяга – замърсяването на българските черноморски води с пластмаса. Филмът ще наблюдава процеса, през който сърфистите трябва да преминат, за да се подготвят за предизвикателството, както и пътя към осъзнаването на мащаба на екологичните проблеми по Черноморието.

За осъществяване на този амбициозен, но заслужаващ усилията си социален проект Илияна и Йоан вече успяха да привлекат сериозен екип от експерти в различни области, които ще помогнат при почистванията (Surfrider Foundation Sofia), цялостната координация и логистика на предизвикателството (ветроходецът Явор Колев), вземането на проби и техния анализ (морският еколог Димитър Беров от ИБЕИ – БАН, морският биолог Велизара Стоилова), заснемането на документалния филм (продуцентска компания "Remove Remove Prod."), графично оформление (дизайнерът Мая Иванова) и успешното провеждане на информационната кампания (комуникационна компания "Go Marvel Creative Solutions").

За пълно обезпечаване на всички звена по проекта обаче все още са нужни сериозни средства, за които екипът на "Wind2win Challenge" търси финансови партньори, спонсори и дарители. За целта вече е стартирана IndieGoGo кампания, чиято цел е да набере средства за ефективно изпълнение на проекта, така че той да даде най-добри резултати.

Всички, които припознават каузата за Черно море без пластмаса, могат да дарят на следния адрес:
https://www.indiegogo.com/projects/plastic-free-black-sea-sports#/

Замърсяването на водните басейни с пластмаса е един от най-сериозните екологични проблеми в световен мащаб, с който се борят десетки организации по цялото земно кълбо. На локално ниво проблемът също добива застрашителни размери. Учените изчисляват, че всеки ден от сушата и чрез вливащите се реки в Черно море навлизат 3 тона пластмаса дневно. Индустриалните полимерни продукти съставляват 90% от общото количество на твърди отпадъци в Черно море.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.