SUV моделите водят до влошаване на замърсяването

Pinterest LinkedIn +

Големите продажби на SUV модели и други големи превозни средства водят до увеличаване на вредните емисии от автомобилите като цяло. Това твърди Центърът по енергийни проучвания на Великобритания (UKERC) в свой доклад, цитиран от Autocar.

Организацията изчислява, че въпреки затягането на нормите и навлизането на електрическите автомобили, средното количество вредни емисии от автомобилите по света се увеличава. Основна причина се оказват SUV моделите.

UKERC изчислява, че един SUV генерира средно по една четвърт повече въглероден диоксид от нормален автомобил със средни размери. Данните показват, че само във Великобритания за последните четири години са продадени 1.8 млн. SUV-а. Ако те останат на пътя в продължение на десетилетие, само те ще генерират около 8.2 млн. тона CO2.

Големият интерес към SUV модели не стихва и те продължават да трупат ръст в продажбите си. Само във Великобритания те са 21.2% от всички продадени коли през 2018 г., спрямо 13.5% през 2015 г.

Според UKERC е видимо, че предприетите мерки от институциите не са ефективни и вместо да намаляват, продажбите на "ненужно големи и енергийно-консумиращи превозни средства растат рязко". Организацията призовава да не се разчита дългогодишни планове и цели, а още от сега да се започне с постепенното спиране на най-замърсяващите превозни средства. Тя изчислява, че продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене, включително хибриди, трябва да спрат през 2030 г., ако Великобритания иска да изпълни целите си и да е с неутрални емисии до 2050 г.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.