НАСА търси хора за защита от извънземно замърсяване

Pinterest LinkedIn +

Американската космическа агенция (НАСА) търси "офицери по планетарна защита", които да опазват планетата от потенциално извъмземно замърсяване. Официалният сайт на службата по заетостта на САЩ публикува обявата за работа, отворена за кандидатстване до 14 август 2017 г., съобщи "Нюзуик".

Позицията ще бъде добре възнаградена – с между 124 406 до 187 000 щатски долара годишно, а конкретното естество на работата е описано като "тайно". Една от основните задачи ще е подпомагане на астронавтите и космическите роботи, които трябва да бъдат предпазвани от замърсяване с органичен материал по време на космическо пътуване.

"НАСА поддържа политика за планетарна защита, приложима за всички космически мисии, които могат да причинят умишлено или непреднамерено пренасяне на земни организми и органични съставки в Космоса и обратно", става ясно от обявата. "Тази политика се основава на федералните изисквания и на международни договори и споразумения".

Одобрените кандидати ще бъдат назначени първоначално с тригодишен договор, който може да бъде продължен за още две години. През това време НАСА планира няколко мисии, включително една до ледената луна на Юпитер − Европа, където ще търси признаци на извънземен живот.

"Служителят по планетарна защита е отговорен за ръководството на планетарната защита на НАСА, за поддържането на политиките в тази област и за надзора на тяхното прилагане от мисиите на НАСА. Успешният кандидат ще трябва да работи с няколко различни клона на космическата агенция и с външни организации, които участват в планетарната защита", пише още в съобщението.

Кандидатите трябва да имат "широк инженерен опит" и да притежават научна степен в областта на математиката.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.