Дамите в българската литература, или 5 книги, които не бива да подминавате

Pinterest LinkedIn +

"Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза" казва Вирджиния Улф. Към тези две условия можем само да добавим талант и въображение, каквито определено не липсват на писателките, за които ще ви разкажем.

"Завихряне" на Вера Петрова

Една нетрадиционна книга, която не е роман, но не е и пътепис. Тя е просто разказ за места и хора, толкова вдъхновяващи, че задължително ще ви се прииска да ги срещнете. Авторката Вера Петрова е любител на пътешествията, бивш университетски преподавател, настоящ доброволец за смислени каузи. И преводач.

"Завихряне" е втората й книга и още с първите си страници ни отвежда далеч, позволявайки ни да станем част от едно изключително събитие -  церемонията на маите за посрещането на новия земен цикъл на 21 декември 2012 година на свещената пирамида Чичен Ица.

Церемония, в която самата тя взима участие. Това е само началото на магическото й пътешествие, свързано именно с пирамидите, което ще я отведе в Мексико, Гватемала, Аризона, Колумбия, Индия, Босна, Странджа.

Героите не са измислени - те са хора, с които Вера Петрова се е срещала наистина и едновременно с това  хора, които не се срещат всеки ден: откриватели, духовни учители, шамани, племенни вождове, дервиши.

Основната цел на пътуването е себепознанието, а цялата книга действа като извор на вътрешна мъдрост. Прекрасните илюстрации на Сара Христова допълват великолепно текста.

Най-прекият път към "Завихряне" е ТУК.

"Лабиринт за романтични минотаври" на Светлана Дичева

Светлана Дичева е дългогодишен радиоводещ, автор на няколко книги, телевизионен водещ и като цяло - една от онези вдъхновяващи дами, които винаги имат какво да разкажат и умеят да го правят наистина увлекателно. 

Романът, за който ще ви разкажем, е озаглавен "Лабиринт за романтични минотаври" и както вероятно вече сте се досетили, е съвременна интерпретация на познати митологични сюжети. Книгата печели една от двете специални награди в конкурса по международния проект "Митове" на шотландското издателство "Канонгейт".

В него ще се срещнем както с добре познати митологични образи - Ариадна, Зевс, Орфей и Евридика и, разбира се, Тезей и Минотавъра, така и с по-малко познати образи като Прокруст, атински разбойник великан, познат с жестокостта си, който подлагал пътниците на изпитание: ако били прекалено високи за леглото, на което ги карал да легнат, им режел краката, ако пък били прекалено ниски, ги разтягал мъчително.

Светлана Дичева прави паралел между изтезанията на Прокруст и опитите да се напасне човек или цяло общество към нечии предварително създадени концепции и нагласи. Древност и близко минало се преплитат в един кратък, но много въздействащ текст, който се чете с лекота.

Най-лесният начин да се сдобиете с "Лабиринт за романтични минотаври" е ТУК

"Сабазий" на Кристин Димитрова

Кристин Димитрова е едно най-популярните имена в съвременната българска литература. Автор на романи, стихосбирки, сборници с разкази, нехудожествена литература, бивш журналист и университетски преподавател. 
Едва ли има смисъл да изреждаме всички литературни награди, които е печелила, затова ще ви разкажем за първия й роман "Сабазий".

Кой е Сабазий? Бог на опиянението, екстаза, абсурда и яростта, познат и под други имена като Дионис, Загрей и Бакхус. Какво общо имат това божество и древнокитайските митове с последното десетилетие от българската история? И защо един музикант приема странна покана от свой роднина, когото е смятал за мъртъв?

Предисторичните притчи за любов, страх, мисия, приятелство и смърт намират път през съвременността към героите и читателите на романа.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Сабазий" ТУК.

"Колкото до Шотландеца" на Росица Ташева

Росица Ташева е филолог и преводач, при това на автори като Балзак, Мопасан, Флобер, Селин, Албер Коен, Сан Антонио и Милан Кундера, редактор, автор на хумористичните книги "За дипломатите и хората" и "Домашен апокалипсис" и не на последно място - на прекрасния и изключително забавен роман "Колкото до Шотландеца".

Шотландеца е художник, но отдавна не рисува. Вместо това се жени, търси си работа, сънува думи, посещава любимите си кръчми и се опитва да продаде картина. Като повечето хора той има нужда само от две неща - любов и пари. Не задължително в този ред.

Освен това съвсем не е единственият странен персонаж, с който ще се срещнете в тази книга. Очакват ви още един българофоб, една фармацевтка, която рисува върху коприна, един академик, една лекарка със стиснат съпруг, един професор, една летяща котка и цял куп други чудатости.

Ако отдавна не сте попадали на наистина забавна книга, горещо ви препоръчваме "Колкото до Шотландеца". Най-прекият път към нея е ТУК

"Усмивката на Кучето" на Димана Трънкова

Димана Трънкова е млада, но вече успя да направи своя впечатляващ литературен дебют с романа "Усмивката на Кучето". Завършила е археология, но работи като журналист и е съавтор на няколко документални книги - "На изток от Константинопол/Пътешествия в непозната Турция" и "Пътеводител за османска България".

"Усмивката на Кучето" е криминален роман, което само по себе си е напълно достатъчно да провокира любопитството, защото дамите в българската литература, които избират точно този жанр, никак не са много. Димана Трънкова обаче смело използва познанията си както за журналистиката, така и за археологията, за да създаде един внимателно замислен трилър.

Историци са садистично убити на древни тракийски светилища и некрополи, а убиецът сякаш използва "История" на Херодот за наръчник. Дали става дума за ритуални убийства, или някой прикрива следите си по този начин?
Двама журналисти ще се впуснат по следите на мистериозния извършител.

Джон е американец, дошъл на гости при семейството на съпругата си. Мая е българка, която познава античната история и е основен помощник в разследването на Джон.

Докъде ще ги отведе любопитството им? Пръстенът на убийствата постепенно се затяга около тях и те все повече осъзнават, че сливането на организираната престъпност и държавата заличива границите между добро и зло.

На какво се усмихва Кучето и кой е убиецът можете да научите ТУК.

Сподели.