"Дама пика": измерения на фантастичното

Pinterest LinkedIn +

Твърди корици, разкошни илюстрации и три карти. "Дама пика" е онази кратка повест на Пушкин, написана преди почти два века, която не престава да вълнува въображението на поколения творци. Адаптирана, екранизирана, предизвикваща критически спорове и неизменно носеща удовоствие на поколения читатели.  Великолепните илюстрации в това издание са дело на Ясен Гюзелев.

Загадката около "Дама пика" започва още с написването на повестта през далечната 1833 година. Произведението е публикувано за първи път година по-късно, което дава основания за спорове около точното време на създаването му. Всъщност въпросителните около "Дама пика" са толкова много, че дори ако се стараем да се придържаме единствено към фактите, трудно бихме могли да избягаме от тях.

Ето защо няма да разказваме части от сюжета на повестта, добре познат на повечето читатели, а ще се спрем на няколко от любопитните подробности, съпътстващи произведението на Пушкин и превърнали го извор на вдъхновение за много други творци. Графинята, чиято тайна се превръща в двигател на цялото действие, е ярък и запомнящ се пресонаж, вдъхновен от реална личност. Княгиня Наталия Петровна Голицина е дама с интригуваща биография, европейско образование и важно присъствие в руския императорски двор. Красавица в младостта си, тя достига до достолепна възраст и макар да е изгубила очарованието си, запазва влиянието си. Самият Пушкин не отрича приликите между княгинята и своята героиня, забелязани още от съвременниците му.

Изкушените от историческите факти читатели могат дори да видят дома на княгинята в Петербург и да проучат подробно биографията ù, в която съвсем не липсват съвпадения с историята на графинята от "Дама пика". Независимо от (или пък тъкмо поради) тясната връзка с реални личности, повестта заема служено важно място в литературната история. Достоевски определя "Дама пика" като "връх в изкуството на фантастичното". А теоретичните спорове около реалистичните и фантастични елементи в повестта продължават да занимават умовете на изследователите на Пушкин.

Нещо повече, адаптациите, екранизациите и произведенията на различни изкуства, вдъхновени от "Дама пика", започват да се появяват малко след излизането на повестта и всъщност са толкова много, че трудно бихме могли да изброим всички. Разбира се, няма как да не споменем едноименната опера на Чайковски, считана от мнозина за големия шедьовър на композитора. Но ако за нея всички са чували, повече от вас вероятно не знаят, че оперите, създадени по повестта, са три, първите екранизации се появяват още в ерата на нямото кино, а британската екранизация от 1949 година е определяна от Уес Андерсън и Мартин Скорсезе като истинска класика.

Преди да се впуснете в издирване на екранизации, горещо ви препоръчваме да добавите към личната си библиотека (независимо дали вече притежавате някакво издание на повестта) "Дама пика" с великолепните илюстрации на Ясен Гюзелев. Най-лесният начин да се сдобиете с нея е като присъствате на представянето на книгата на 30 май, четвъртък, в 19 часа в "Клуб 1" на НДК или от ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.