"Да се изгубиш нарочно": приключение без план

Pinterest LinkedIn +

Ако досега не сте чували за проекта на Крис Захариев "Да се изгубиш нарочно", ето какво трябва да знаете: щуро е, забавно е, смислено е и определено ще ви даде свежи идеи. След успеха на уебсериала и филма сега е ред на книгата, която чудесно допълва хрониката на едно необикновено пътуване.

Какво ще стане, ако трима приятели се впуснат в едно съвсем умишлено необмислено пътешествие из затънтените кътчета на страната? Отговорът е ясен отдавна, резултатът е "Да се изгубиш нарочно". Свеж, успешен и много интересен проект, който започва като неясна идея във въображението на млад режисьор и се превръща в един от най-гледаните уебпроекти в Youtube.

Крис Захариев е сред най-популярните влогъри в България, учи режисура в НАТФИЗ и обича стари книги. Последното има тясна връзка с началото на проекта "Да се изгубиш нарочно", защото идеята за него се развива именно след като открива книга, разхождайки се из битака. Преди да ви кажем коя е книгата обаче, е важно да споменем факта, че Крис е от хората, способни да открият очарованието на всяко място – включително и насред софийския битпазар.

И така, книгата е "Доброволният корабокрушенец" на френския биолог Ален Бомбар, превърнал се в истинска легенда в научния свят, след като предприема изключително рисковано пътуване с цел да докаже, че човек може да оцелее неопределено дълго време след корабрукрешение, ако спазва определен режим. Всъщност, когато Крис открива книгата на Бомбар, идеята за "Да се изгубиш нарочно" вече съществува. Това, което липсва, е мотивация за реализирането ù и тя се крие именно в "Доброволният корабокрушенец".

Няма как да избягаме от клишето "хубавите неща стават бавно". Докато гледате филма "Да се изгубиш нарочно", което горещо ви препоръчваме да направите, след като прочетете книгата, може би ще останете с впечалението, че всичко, поне в началото, се случва бързо и лесно, но това съвсем не е така.

И вероятно тъкмо тук се появява нуждата от книгата, която, макар да е писана след като сериалът (става дума за документален уеб сериал) и филмът са вече факт, до голяма степен ги допълва. След като идеята вече се е оформила и решението за нейното реализиране е взето, на Крис му остава да си отговори на няколко въпроса. Как, кога и с кого ще пътува са първите. Естествено, няма да ви отнемаме удоволствието от това да откриете отговорите сами.

Можем обаче все пак да ви дадем още няколко причини да прочетете "Да се изгубиш нарочно". Първо, защото е много истинска, макар и абсолютно жанрово неопределима смесица от пътепис, дневник, фотоалбум и емоция. Завладяваща със своята непринуденост, историята на това пътуване е история за приятелството, за красотата, която се крие на неподозирани места и често е най-вече въпрос на гледна точка, за това колко е хубаво да си оптимист.

Не очаквайте нереалистична и детинска представа за света, макар и тримата участници в това пътуване да са много млади. Става дума за съвсем съзнателен избор на отношение към света, който по заразителен начин ще ви напомни, че животът е хубав. И така, пътуването започва с една синя лада, която, както вероятно се досещате, няма да го завърши, но пък притежава чар. А ако решите да се отправите на собствено приключение, след като прочетете тази книга, съветваме ви да заложите на надежден автомобил и да си вземете спален чувал.

В случай че сме успели да събудим любопитството ви, можете да намерите "Да се изгубиш нарочно" ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.