CineLibri - различният кинофестивал

Pinterest LinkedIn +

Първият по рода си кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе от 2 до 11 ноември 2015 година в София, Пловдив и Варна. Поводът е 25-годишният юбилей на издателство Colibri. Любителите на стойностна литература и качествено кино ще имат възможност да се насладят на прекрасни екранизации, завладяващи романи, интересни срещи с писатели и още много тематични събития.

Литературата често подава ръка на киното още от самото му създаване и макар двете да изкуства да работят с различни изразни средства, те винаги са имали много допирни точки. CineLibri е фестивал, който обединява зрителите и читателите, предлагайки им 14 филма, доказващи че екранизацията може да бъде точно толкова добра, колкото и книгата.

Организаторите на CineLibri имат амбицията да превърнат фестивала в ежегодно събитие. Основните акценти в първото му издание са гостуванията на американския писател Дъглас Кенеди и на една от най-успешните съвременни италиански авторки Маргарет Мацантини.

Вече споменахме, че киното и книгите ще вървят ръка за ръка, затова е важно да отбележим още, че гостите на CineLibri ще имат възможност преди всяка прожекция да купят книгите, вдъхновили филмите, при това на изкушаващо по-ниска цена.

Без да издаваме всички подробности и изненади, които предвиждат организаторите на фестивала, ще споменем само част от заглавията, които ще можете да гледате.

Както вероятно вече сте се досетили, ще можете да видите екранизациите по романите на специалните гости на фестивала. Маргарет Мацантини гостува заедно със своя съпруг - италианския режисьор Серджио Кастелито. Техният впечатляващо успешен творчески тандем ще бъде представен с филмите "Не мърдай", екранизация по романа на Мацантини "Чуй ме", "Да дойдеш на света" и "Никой не се спасява сам".

Романът "Никой не се спасява сам" излезе на български език само преди няколко месеца, а прожекцията на едноименния филм идва у нас веднага след премиерата му на фестивала в Кан тази година. Онези от вас, които нямат търпение и искат на прочетат книгите на Мацантини, преди да ги видят пренесени на големия екран, могат да ги открият ТУК.

Другият специален гост на CineLibri, американският писател Дъглас Кенеди, също е добре познат на българските читатели. Всъщност Кенеди е дори по-популярен в Европа, отколкото в САЩ.

Екранизацията, която ще имаме удоволствието да гледаме в рамките на фестивала, е по романа му "Живот назаем". Книгата излиза за първи път през 80-те години и превръща Кенеди в един от най-продаваните автори на планетата.

Едноименният филм по романа на Кенеди е дело на френския режисьор Ерик Лартиго и успява да повтори успеха на романа, получавайки две номинации за награда "Сезар", включително за най-добра адаптация на литературна творба. В случай че сме успели да събудим любопитството ви и искате да прочете "Живот назаем" още сега, най-лесният начин да се сдобиете с него e ТУК.

Сред останалите заглавия, които ще можете да гледате в рамките на фестивала, са кино класиката "Закуска в Тифани", екранизация по едноименния шедьовър на Труман Капоти, снимания през 60-те и забранен веднага след излизането си филм "Шегата" по романа на Милан Кундера и документалната лента "Кустурица. Балкански хулиган" на Георги Тошев.

Преди десет от прожекциите публиката ще има възможност да се срещне с гостите на фестивала или да се включи в изненадващ хепънинг. Пълният списък от заглавия и повече подробности за първото издание на CineLibri можете да намерите на сайта на фестивала ТУК.

Сподели.